Jumătate din teritoriile deosebit de importante pentru conservarea naturii încă nu sunt protejate

/ Vizionări: 2924

Половина территорий на Земле, ключевых для сохранения ее природы, еще не охраняется 

În Iakutia sunt 2 rezervaţii naturale,

4 parcuri naţionale (foto: planetyakutia.com)

 

Protejarea naturii a la Hollywood
Protejarea naturii a la Hollywood

Jumătate din teritoriile de pe Pământ, având o importanţă deosebită pentru conservarea naturii, încă nu sunt protejate, anunţă site-ul web al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu referire la un studiu efectuat de specialiştii din organizația internațională pentru conservarea păsărilor BirdLife International.

 

Zonele protejate în total ocupă aproximativ 13% din teritoriul planetei, dar guvernele lumii au convenit să crească suprafaţa lor la 17% până în 2020 în cadrul unui program global pentru conservarea biodiversității adoptat la Summit-ul 2010 din Nagoya, Japonia.

Conservarea naturii. Secrete murdare (Video)
Conservarea naturii. Secrete murdare (Video)

Cu toate acestea, studiul experţilor de la BirdLife International a arătat că jumătate din teritoriile deosebit de importante pentru conservarea naturii încă nu sunt protejate, iar cota terenurilor complet protejate de impactul uman constituie doar 1/3-1/5 din suprafața totală a zonelor protejate.

Potrivit coordonatorului programelor de cercetare BirdLife International, Stuart Butchart, suprafaţa zonelor protejate în lume începând cu anul 1950 a crescut și ele treptat "acoperă" teritorii importante pentru conservarea biodiversităţii. Cu toate acestea, la stabilirea noilor măsuri de protecţie alegerea este adesea făcută fără a lua în considerare importanța locurilor-cheie cu o situație mai critică sau absolut unice, nesupuse restabilirii. Ca rezultat, explică Stewart, ponderea ariilor protejate în număr total de "deosebit de importante" din anul 1950 a scăzut.

Ecologiștii estimează că în lume există aproximativ 10.000 de locuri, care sunt deosebit de importante pentru conservarea păsărilor, precum și aproximativ 600 de zone, în care şi-au găsit refugiu speciile de vertebrate și plante pe cale de dispariţie.

Trecători sălbatice din întreaga lume (+Foto)
Trecători sălbatice din întreaga lume (+Foto)

"Dacă vom proteja la timp cel puțin jumătate din aceste teritorii-cheie, putem scădea de două ori viteza de dispariție a speciilor de păsări", - a spus Butchart.

"Trebuie să ne concentrăm asupra protejării teritoriilor-cheie pentru conservarea biodiversității, acest lucru va face efectul măsurilor de protecţie a mediului maxime” , - a declarat Butchart.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature - IUCN), fondată în 1948 dezvoltă principiile generale și strategia de conservare a naturii, determină direcția cooperării internaționale și a politicilor naționale în domeniul activităţii în cauză. Cu ajutorul comisiilor speciale (de exemplu, pentru specii rare sau parcuri naționale) și al comitetelor naţionale IUCN pregătește programe specifice pentru conservarea biodiversității de pe Pământ, publică Cartea Roșie și alte documente.

 

 

Sursa: energy-fresh.ru

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137