ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Kalanchoe
 

Kalanchoe este una din cele mai populare plante de apartament, este originara din Madagascar si are un nume cu etimologie chinezeasca. Kalanchoe (zisa Calansoe) este o mica bucurie fiind extrem decorativa si foarte usor de intretinut. Genul Kalanchoe apartine familiei Crassulaceae. Exista mai multe specii, toate recunoscute pentru frumusetea lor: Blossfeldiana, Beharensis, Uniflora, Daigremontiana (palarie mexicana), Tubiflora, Marmorata etc. Nu vom insira denumirile celor 130 de specii! Cea mai cunoscuta este Kalanchoe Blossfeldiana, cu micutele-i flori in culori minunate ce dureaza mult timp (cel putin 2 luni, cu o reinflorire rapida).

Kalanchoe are flori mici, care cresc in buchetele. Florile, ce pot avea patru petale sau multiplu de patru (28 ori 32) sunt albe, rosii, oranj, galben sau mov. Kalanchoe infloreste tot timpul anului, avand perioade de pauza intre sesiunile de inflorire, perioade care se repeta indiferent de anotimp.

Kalanchoe, pe numele ei oficial  Kalanchoe blossfeldiana are frunze carnoase de un verde inchis, nu creste mai inalta de 25-30 de centimetri, formeaza tufe si se preteaza excelent pentru a fi tinuta in ghiveci. Sunt peste 200 de specii de Kalanchoe.

Kalanchoe este usor de ingrijit una din cele mai mari pretentii fiind temperatura. Kalanchoe nu tolereaza frigul, nu suporta temperaturi negative si infloreste numai daca are o temperatura constanta intre 20 si 30 de grade. Kalanchoe moare daca este expusa la temperaturi negative fie si doar doar cateva ore.

Ca sa infloreasca bogat tine planta intr-un ghiveci mic cu gura larga. Foloseste ghivece de ceramica nesmaltuite ca sa poata respira.

♦ Tine planta singura in ghiveci sau in compania altor Kalanchoe de alta culoare. Nu tolereaza plante din alta specie, in apropiere.
♦ Poti tine planta in gradina, vara, dar numai in ghiveci, ca sa o poti multa usor, la caldura.
♦ Planta nu suporta greu schimbarea dintr-un ghiveci in altul, asa ca trebuie sa o faci fara sa indepartezi pamantul din jurul radacinilor ca sa o “pacalesti”.
♦ Kalanchoe trebuie transplantata intr-un ghiveci mai mare la fiecare 2-3 ani.
♦ Pamantul trebuie improspatat in fiecare primavara.
♦ Kalanchoe creste greu, la plantele batrane, tulpina devine lemnoasa.
♦ Radacinile sunt foarte sensibile si la frig si la exces de apa.
♦ Pune pe fundul ghivecelor un strat de pietricele pentru a asigura un bun drenaj si folositi numai compost usor, cu multa turba, si nisip.
♦ Nu lasa ghiveciul sa stea in apa.
♦ Kalanchoe rezista fara apa o saptamana, cand are flori si doua saptamani fara flori.
♦ Are nevoie de ingrasaminte la fiecare doua saptamani cand este inflorita.
♦ Kalanchoe este in general rezistenta la boli sau insecte, dar poate fi atacata de afide, cosenile, purici de plante, nematode.

Dupa ce toate florile se ofilesc, acestea se taie, iar planta este mutata intr-un loc umbros timp de o saptamana, timp in care este udata numai daca pamantul se usuca.

Dupa o saptamana-10 zile, Kalanchoe isi poate relua locul la lumina si o sa infloreasca din nou. Daca nu primeste suficienta lumina frunzele se inrosesc.

Lumina puternica reduce numarul florilor, insa, asa ca trebuie gasit locul care sa aigura echilibrul intre toate acestea. Kalanchoe suporta usor sa fie mutata din loc in loc, asa ca este usor sa-i gasesti locul ideal.

Kalanchoe are nevoie de lumina, dar nu suporta sa sta direct in soare, avand nevoie de lumina indirecta. Planta se „indeseste” prin indepartarea varfurilor tuturor lastarilor, deasupra ultimei perechi de frunze. Trucul asigura si inflorescente bogate si constante, dar nu trebuie aplicat la Kalanchoe decat o singura data intr-un an.
 

 

Sursa: casa-gradina.ro

Marţi, 28 aprilie 2015
Vizualizări: 3545

Citiţi de asemenea

Probabil că toată lumea a auzit despre grîul încolțit. Într-o zi de germinare în apă, puterea vitală a grîului crește ...
76
De ce acest lucru a fost păstrat secret atît de mult timp?Numeroase studii au demonstrat că lămîia are proprietăți ant...
71
Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
230
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
321