La ce duce alimentarea dăunătoare
Alimentele dăunătoare au un impact negativ asupra sănătății cât copiilor, atât și adulților. O astfel de alimentare agravează dezvoltarea psihică și fizică, reduce capacitatea de rezistență la diferiți factori negativi ale mediului. Nutriționiștii sunt încrezuți că anume acest factor determină calitatea și durata de viață.
Alimentele cele mai dăunătoare
Alimentele care conțin o mulțime de înlocuitori și coloranți treptat otrăvesc organismul uman, paralel provocând o dependență. Oamenii consumă foarte des alimente cu aditivi biologici și aromatici, conservanți.
Produsele nocive dereglează metabolismul organismului, ce contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și ale tractului digestiv. Alimentarea dăunătoare, în primul rând, este legată cu consumul excesiv de grăsimi animale, ce duce la creșterea numărului de persoane obeze.
Experții au identificat zece alimente cu cele mai nocive efecte.
Primul loc printre produsele nocive ocupă limonada și chipsurile. Chipsurile sunt un amestec foarte concentrat de glucide și grăsimi, acoperiți cu un strat de înlocuitori de gust și coloranți. În timpul gătirii sale se formează o cantitate mare de substanțe cancerogene. Grăsimile hidrogenate duc la creșterea concentrației de colesterol în plasma sanguină, ceea ce mărește foarte mult riscul de accidente vasculare cerebrale și a atacurilor de cord. Persoanelor obeze este contraindicat de a consuma chipsuri de cartofi, deoarece două sute de grame de acest produs conțin aproximativ 1000 kcal (o jumătate din caloriile zilnice pentru un adult).
Limonada - un amestec de substanțe chimice, gaze și zahăr. Datorită prezenței de zahăr și gaze, aceste băuturi pot perturba echilibrul acido-bazic, ceea ce poate duce la dezvoltarea diferitor boli. De asemenea, limonada conține aspartam (îndulcitor sintetic), care, fiind consumat în doze mari, provoacă atacuri de panică, violență, furie și depresie maniacală.
Conservanții și coloranții alimentari în organism contribuie la acumularea substanțelor xenobiotice (pesticide, ierbicide, etc.). Prezența acestora în celule conduce la imunitate redusă și tulburări funcționale ale organismului (boli de piele, constipații, arsuri la stomac).
Locul al doilea printre produsele dăunătoare îl ocupă așa-numitul fast-food - produse de patiserie, șaurma, cartofi prăjiti, hamburgeri. De-a lungul anilor, utilizarea regulată a acestor alimente poate provoca gastrita, constipația, colita, arsuri la stomac.
Locul al treilea în clasamentul de produse dăunătoare ocupă mezelurile și produsele afumate din carne. Aceste produse conțin o cantitate mare de emulgatori, agenți de îngroșare, coloranți, arome și stabilizatori.
Peștele și carnea afumată sunt printre produsele alimentare cele mai nocive din cauza conținutului ridicat de benzopiren - o substanță produsă în timpul prelucrării lor. Într-o singură bucată de cârnaț afumat se conține un număr de substanțe fenolice egal cu cel, care pătrunde în organizm prin inhalarea aerului ambiental timp de un an.
Al patrulea loc printre produsele alimentare nocive ocupă margarina și produse de cofetărie. În fabricarea margarinei se folosesc grăsimile transgenice. Produsele care conțin grăsime transgenică sunt foarte dăunătoare pentru organism (prăjituri cu cremă, produse de patiserie).
Pe locul al cincilea în clasamentul produselor alimentare dăunătoare se află alimentele conservate. Conservele nu conțin vitamine și enzime. Pentru conservare mulți producători folosesc materie primă genetic modificată (OMG-uri).
Locul al șaselea îl ocupă cafeaua solubilă. Cafeaua mărește semnificativ aciditatea mediului gastric, ce poate duce la dezvoltarea gastritei, arsurilor la stomac, ulcerului gastric.
Locul al șaptelea l-au împărțit batoanele de ciocolată, bomboanele, napolitanele, guma de mestecat. Aceste produse conțin mulți aditivi chimici modificați genetic, arome și coloranți.
Locul al optulea în clasamentul produselor alimentare nocive ocupă ketchupul și maioneza. Maioneza contine grăsimi transcancerogene. În special este dăunătoare maioneza în recipiente de plastic. Oțetul, care este de obicei adăugat la maioneză, absoarbe substanțele cancerogene din plastic.
Locul al nouălea printre produsele alimentare nocive l-au împărțit iaurturile, înghețata și laptele. În procesul de fabricație a acestor produse sunt adăugate antioxidanți, stabilizatori, agenți de aromatizare și îngroșare. Aceste componente dereglează metabolismul.
Locul zece îl ocupă legumele și fructele, cumpărate de la magazin. Chiar și alimentele naturale și sănătoase pot fi dăunătoare dacă sunt crescute, de exemplu, în apropierea unei autostrăzi. Pentru coacerea rapidă și depozitarea îndelungată fructele și legumele sunt adesea tratate cu glutamat de monosodiu. În caz de otrăvire apar dureri de cap, spasme vasculare, tulburări metabolice.
Diete periculoase
O influență negativă asupra organismului uman au nu doar alimentele dăunătoare, dar și abținerea lungă a organismului de la un fel de produs (regim alimentar periculos). Astfel, există diverse diete în care o persoana consumă, practic, numai carbohidrați sau numai proteine.
Când ținem o astfel de dietă periculoasă, organismul este lipsit de ingrediente alimentare vitale, și se acumulează un exces de componente de același tip, ce nu pot fi asimilate corespunzător.
Dieta cu deficit de proteină reduce imunitatea, prematur îmbătrânește pielea, unghiile și părul devin fragile. Lipsă grăsimilor în organism duce la dereglarea metabolismului.
Sursa: ruslekar.info