ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

La ferma Ecologica Topa, straini invata sa faca dulceata de trandafiri




In urma cu cativa ani, Dan Cismas era un muncitor la o scoala din judetul Mures. Astazi conduce o ferma care se intinde pe 45 de hectare unde cultiva, dupa toate regulile agriculturii ecologice, de la trandafiri de dulceata la legume, de la plante medicinale la pomi fructiferi si este o sursa de inspiratie pentru ceilalti. La Ferma Ecologica Topa, tineri din strainatate vin pentru a face stagii de pregatire care sa-i invete ce inseamna agricultura bio. Si tot aici, este produsa o delicatesa care poarta cu ea parfumul vremurilor de altadata: dulceata de trandafiri
Totul a inceput dupa ce familia Cismas a preluat un proiect initiat cu ani in urma de scoala din localitatea Boiu, aflata in judetul Mures. “Suntem bucurosi ca ne-am asumat aceasta sarcina deloc simpla pentru niste oamenii care nu au trait din agricultura si mai cu seama din agricultura ecologica”, a spus pentru gandul Dan Cismas, care lucreaza pamantul impreuna cu sotia, cei patru copii si nora sa. Din cand in cand primesc cate o mana de ajutor din strainatate, cum se intampla acum, cand in solariile de la Topa si la cultura de trandafiri lucreaza o studenta din Germania, venita in Romania pentru cinci saptamani pentru a invata la ferma familiei Cismas cum sa faca agricultura ecologica.
Cum s-a transformat un proiect scolar intr-o ferma eco care atrage strainii in Romania
Proiectul prevedea initial cultivarea trandafirilor pe un lot de aproximativ 5.000 de metri patrati aflat in localitatea Boiu si extinderea lui in satele Topa, Danes si Cris. Ideea i-a apartinut directorului unitatii de invatamant din Boiu – Nicolae Suciu, iar trandafirii au foar plantati in anul 2002, cu ajutorul membrilor Fundatiei pentru cultura si ecologie din Medias.
“S-a construit atunci si o distilerie in Danes care urma sa prelucreze trandafirii in vederea obtinerii de uleiuri destinate industriei cosmetice”, ne explica Cismas.
Foto: Un grup de studenti germani de la o facultate agricola din Mecklenburg care au vizitat ferma din Topa alaturi de profesori.
Doi ani mai tarziu, planul initial a fost extins. “In 2004, tot la scoala, a aparut idea de a construi o ferma ecologica tocmai pentru a le oferi copiilor din zona accesul la o informatie utila si in idea de a administra cultura de trandafiri”, adauga el.
Proiectul “Copiii din Boiu” a primit 100.000 de euro finantare din partea unei asociatii din Germania. “Proiectul initial era ca fundatia sa administreze o perioada, timp in care sa porneasca initierea cu tinerii dormici sa invete principiile agriculturii biodinamice. Din pacate, proiectul nu a functionat asa cum era stabilit si dupa trei ani fundatia a decis sa-l dea unei familii care doreste sa il continue”, ne mai spune fermierul muresean.
Asa s-a ajuns ca in 2009, familia Cismas sa ia in arenda ferma transformata astazi in loc de popas pentru strainii care vor sa afle mai multe despre agricultura ecologica.
“In timpul acela eu lucram pe post de muncitor la scoala din localitatea Boiu unde se intamplau toate acestea si am inteles intr-un fel preocuparea directorului Suciu vizavi de educatia copiilor. Am si pus umarul la ridicarea fermei, iar mai apoi am decis impreuna cu familia ca ar fi bine sa preluam in administrare aceasta ferma”, ne explica Dan Cismas.
Trandafirul de Topa ajunge dulceata eco sau ceai
Dan Cismas si sotia sa Tincuta produc dulceata de trandafiri bio, care ajunge pe piata la pretul de 8 lei borcanul de 200 ml.
Petalele trandafirilor sunt, totodata, uscate si vandute ca ceai – simplu sau combinat cu plate medicinale, precum catina. Tot din petale, muresenii de la Topa fac si sare de trandafir, toate produselele fiind certificate eco.
Pe langa trandafiri, familia cismas cultiva, in solarii intinse pe 500 de metri patrati, legume. In total, ferma are in exploatare 45 de hectare de teren, dintre care 30 de hectare de pasuni si fanete si 15 hectare de teren arabil, toate certificate ecologic sau aflate in conversie spre bio. Pe terenul arabil ei cresc plante medicinale, porumb, grau, dar si pomi fructiferi, mai exact meri, peri si pruni.
“Ne bucuram tare mult de faptul ca suntem capabili sa ducem mai departe o idee atat de frumoasa si generoasa, aceea de a lucra impreuna”, ne spune Dan Cismas, care se ocupa la ferma din Topa si cu cresterea animalelor si produce elemea, cascaval, branza dulce si smantana.
Ce inseamna, de fapt, agricultura ecologica
In agricultura ecologica este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizatorilor si a pesticidelor de sinteza, a stimulilor si regulatorilor de crestere. Fermierii nu au voie sa foloseasca nici hormoni sau antibiotice.
La procesarea alimentelor eco se restrictioneaza, totodata, folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a celor chimice de sinteza.
“Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru spatiul rural”, potrivit ministerului de resort.
Orice consumator poate sa diferentieze, pe baza etichetei, un produs ecologic de unul obisnuit. Pe etichetele produselor ecologice trebuie sa apara, printre altele, o sigla nationala “ae”, specifica produselor ecologice, si o sigla comunitara.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 05 septembrie 2014 12:57
Vizualizări: 3607

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325