ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

La fiecare 100.000 de ani pe Pămînt are loc cîte o Eră Glaciară! Oamenii de știință sînt în căutarea cauzei

Pe parcursul ultimului milion de ani, Epoca Glaciară pe Pămînt a revenit, aceasta instaurîndu-se la fiecare 100 000 de ani. Acest ciclu există, într-adevăr, și diferite grupuri de savanţi din timpuri diferite au încercat să găsească motivul apariției acesteia. Ce-i drept, un punct de vedere predominant la această temă încă nu există.

Cu mai mult de un milion de ani în urmă, ciclul era altul. Epoca Glaciară a fost înlocuită de încălzirea climatică o dată la 40 de mii de ani. Dar apoi periodicitatea instaurării ghețarilor s-a schimbat de la 40 mii de ani pînă la 100 mii. De ce s-a întîmplat astfel? Experții de la Universitatea din Cardiff au propus propria explicație pentru această schimbare. Rezultatele cercetărilor oamenilor de știință au fost publicate în ediția cu notorietate Geology. Potrivit experților, principala cauză a modificării periodicității declanșării perioadelor glaciare este reprezentată de oceane sau, mai exact, de capacitatea acestora de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă.

Studiind sedimentele, care formează fundul oceanelor, echipa a constatat că concentrația de CO2 se schimbă de la un strat la altul al sedimentului, anume cu o periodicitate de 100 de mii de ani. Este probabil, spun oamenii de ştiinta, ca excesul de dioxid de carbon a fost extras din atmosferă de către suprafaţa oceanului cu catenarea ulterioară a acestui gaz. În rezultat, temperatura medie anuală scade treptat şi o altă Epocă Glaciară începe. Și așa s-a întîmplat că durata perioadei glaciare s-a mărit cu peste un milion de ani în urmă, iar ciclul "rece-cald" a devenit mai lung.

"E posibil că oceanele absorb și emit, probabil, dioxid de carbon, iar atunci cînd gheață se face mai multă, oceanele absorb mai mult dioxid de carbon din atmosferă, făcînd Planeta mai rece. Atunci cînd e puțină gheață, oceanele emit dioxid de carbon, astfel încît clima devine mai caldă", spune profesorul Carrie Lear. "Studiind concentrația de dioxid de carbon în rămășițele unor creaturi minuscule (adică rocile sedimentare, nota red.), am aflat despre faptul că în perioadele cînd suprafața ghețarilor creștea, oceanele absorbeau mai mult dioxid de carbon, deci putem presupune că în atmosferă concentrația acestuia devine mai mică".

Potrivit afirmațiilor experților, algele au jucat un rol major în absorbția de CO2, deoarece dioxidul de carbon este o componentă esențială a procesului de fotosinteză.

Dioxidul de bioxid de carbon este eliberat din ocean în atmosferă ca urmare a procesului de upwelling (ascensiunea în limba engleză) sau în creștere - acesta este procesul prin care apele adînci ale oceanului se ridică la suprafață. Cel mai adesea este observat la frontierele occidentale ale continentelor, unde se deplasează apele mai reci, bogate în biogeni din adîncurile oceanului spre suprafață, înlocuind apele de suprafață mai calde și mai puțin bogate în biogeni. Totodată, poate fi întîlnit în aproape orice zonă a Oceanului Planetar.

Stratul de gheață de pe suprafața apei împiedică pătrunderea dioxidului de carbon în atmosferă, astfel încît, dacă o parte semnificativă a oceanului îngheață, acest lucru prelungește durata Erei Glaciare. "Dacă noi considerăm că oceanele emit și absorb dioxidul de carbon, atunci trebuie să înțelegem că o cantitate mare de gheață oprește acest proces. Este ca un capac deasupra suprafeței oceanului", spune profesorul Lear.

Odată cu mărirea suprafeței ghețarilor de pe suprafața gheții, nu numai că scade concentrația de CO2 şi respectiv a efectului de încălzire al acestuia, iar asta înseamnă că Planeta primește mai puțină energie, ceea ce înseamnă că se răcește și mai repede.

Acum pe Pămînt e perioada interglaciară și caldă. Ultima Eră Glaciară s-a încheiat acum 11 000 de ani în urmă. De atunci, temperatura medie anuală și nivelul mării au crescut constant, iar cantitatea de gheață de pe suprafața oceanelor scade. În rezultat, după cum consideră oamenii de știință, o cantitate mare de CO2 intră în atmosferă. În plus, dioxidul de carbon este produs de om și în cantități enorm de mari.

Toate acestea au dus la faptul că în septembrie concentrația de dioxid de carbon în atmosfera Pămîntului a crescut pînă la 400 de părți la milion. Acest indicator s-a mărit de la 280 pînă la 400 de părți pe milion în doar 200 de ani de dezvoltare industrială. Cel mai probabil, CO2 în atmosferă în viitorul apropiat nu va fi mai mic. Toate acestea ar trebui să aducă la creșterea temperaturii medii anuale pe Pămînt cu aproximativ + 5 ° C în următoarea mie de ani.

Specialiștii de la Departamentul de Cercetare a Climei de la Observatorul din Potsdam au construit recent modelul climei Pămîntului, ținînd cont de ciclul global al carbonului. După cum a arătat modelul, chiar și cu emisii de dioxid de carbon minime în atmosferă, scutul de gheață din emisfera nordică nu va putea să se mărească. Aceasta înseamnă că începutul următoarei Ere Glaciare poate să avanseze cu cel puțin 50-100 de mii de ani. Astfel, că înainte ne așteaptă din nou schimbarea ciclului "înghețare-încălzire globală", de această dată omul este responsabil de acest lucru.

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322