La fiecare 3 tone de pește, o tonă de plastic

/ Vizionări: 1802

На каждые 3 тонны рыбы приходится тонна пластика

Iată raportul la care am putea ajunge până în 2025, dacă autoritățile și companiile nu iau măsuri drastice pentru limitarea cantității de plastic aruncată în oceane. Din estimările experților de la Ocean Conservancy, prezentate în cel mai nou studiu al organizației, vom avea în curând peste 230 de milioane de tone de plastic în apele oceanelor.

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, adăugându-se la cele 150 de milioane care se estimează că sunt deja acolo. În acest ritm, în aproximativ 10 ani, vom avea o tonă de plastic la fiecare 3 tone de pește.

Cu ce înlocuim pungile de plastic și pet-urile
Cu ce înlocuim pungile de plastic și pet-urile

Plasticul se descompune în fragmente mici, pe care viețuitoarele marine le confundă cu mâncare și le înghit. Astfel de particule s-au găsit de-a lungul timpului în peste 660 de specii de viețuitoare, de la cel mai mic zooplankton la cea mai mare balenă.

80% din acest plastic provine de pe uscat, unde, după folosire, produsele sau ambalajele din plastic sunt aruncate la întâmplare, colectate în mod incorect sau reciclate necorespunzător.

Iată motivele pentru care organizația Ocean Conservancy a format Trash Free Seas Alliance, o alianță cu stakeholderi importanți, precum Coca-Cola, Dow Chemical, American Chemistry Council, World Wildlife Fund și Recycling and Economic Development Initiative of South Africa (REDISA).

Până la 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate anual la gropile de gunoi
Până la 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate anual la gropile de gunoi

Împreună cu specialiști în managementul deșeurilor, cercetătorii au analizat de unde vine cea mai mare parte a plasticului, cum ajunge în oceane și care sunt diferențele dintre diverse regiuni. Apoi, au propussoluții pentru reducerea cantității de deșeuri de plastic, pentru fiecare regiune economică identificată.

Principalele măsuri pentru reducerea plasticului

Conform autorilor cercetării, înainte de toate este nevoie de angajamente din partea industriei și a liderilor politici. Ulterior, trebuie implementat, sub formă de test, un sistem de management al deșeurilor în câteva orașe. Lecțiile învățate în timpul acestor teste ar trebui apoi folosite pentru dezvoltarea de bune-practici, care să fie implementateîn orașele în care este cea mai mare nevoie.

Pentru ca acest proces să fie unul eficient, autorii studiului recomandă atragerea de investiții din partea sectorului privat. Aici ar trebui să intervină autoritățile, prin crearea unor mecanisme de reducere a costurilor și de minimizare a riscurilor, dar și prin facilitarea accesului la informații precum: componența și volumul deșeurilor, infrastructura locală și costurile implicate în sistemul de management al deșeurilor.

În sfârșit, cercetătorii îndeamnă la colaborare între lideri de industrie, ONG-uri și autorități, pentru identificarea actorilor care trebuie implicați și a finanțărilor necesare pentru rezolvarea acestei problem globale.

 

Sursa: green-report.ro