La Tomsk va fi creată producția sistemelor de gestionare a acumulatoarelor solare
Universitatea Tehnică din Tomsk și compania științifică de producție „Micran”, către 2018 vor elabora și vor lansa la Tomsk producția stațiilor electrice cu eficiență sporită și a sistemelor de poziționare a bateriilor solare. Costul total al proiectului va constitui 260 de milioane de ruble.
„ Noi am obținut un mega-grant de la Ministerul educației și științei din FR de 130 de milioane de ruble pentru desfășurarea lucrărilor științifice și experimentale timp de șase ani. În paralel, partenerul industrial va crea o platformă pentru lansarea în serie a producției – alte 130 de milioane de ruble. Spre finele anului 2017, modelul experimental urmează a fi lansat”, a comunicat directorul Institutului Cibernetic Serghei Baidali.
Potrivit lui, părțile vor crea instalații moderne de poziționare și un sistem intelectual de gestionare sub forma detector al poziției, locului automatizat de muncă și softului pentru monitorizarea continuă a mișcării soarelui. Pentru lansarea în serie este planificată o stație electrică cu capacitatea de pînă la 48 kWt.
„Asemenea sisteme sunt necesare pentru ca energetica alternativă nu doar să poată sincroniza mișcarea soareui și poziționarea panourilor solare pentru a eficientiza la maximum funcționarea acestora – generarea energiei electrice, dar și să o facă cu o exactitate înaltă și pe un termen de pînă la 30 de ani”, a explicat Baidali.
Potrivit lui, în prezent, asemenea sisteme care să funcționeze cu maximă exactitate și cu un asemenea termen nu există. Noile sisteme vor putea asigura generarea energiei electrice în locuri greu accesibile sau în cele unde utilizarea altor metode de obținere a energiei este nedorită (activitatea științifică în rezervațiile naturale, în zonele turismului ecologic), utilizate pentru aprovizionarea cu energie a gazoductelor și conductelor petroliere, pentru irigarea terenurilor agricole, a nodurilor autonome de comunicații a operatorilor de telefonie mobilă etc.
„În prezent, de regulă, bateriile solare sunt staționare. Noi creăm module mai complicate. Totodată, sistemul poate constitui o platformă universală pentru noile tehnologii de căutare, determinare a coordonatelor și de monitorizare a corpurilor cerești și cosmice. Acesta va permite nu doar gestionarea bateriilor solare, dar și a rețelelor de antene. De exemplu, pentru studierea Soarelui, monitorizarea stelelor: cînd există o rețea din zeci, sute de antene, cu ajutorul cărora trebuie efectuate măsurările astronomice cu o precizie maximă”, a menționat savantul.
Sursa: econet.ru