Lapte de migdale (+Video)
Lapte de migdale (+Video)
Rar când o vacă poate trăi până la vârsta de "sacrificare" cu o dietă ierbivoră naturală - majoritatea lor de la naştere sunt hrănite cu hormoni. În zilele de azi, lapte de vacă nu este o băutură cea mai sănătoasă. Sterilizarea-pasteurizarea ucide toate la rând: şi bacterii rele, şi vitamine bune. De asemenea, nu este cunoscut, cum au crescut şi cu ce au fost hrănite vacile, de la care au obţinut laptele.
Folosirea hormonilor de creştere artificială în ramura animalieră şi preocupările consumatorilor la acest capitol au ajuns la punctul, în care producătorii au decis să facă bani pe această temă.
De exemplu, gigantul american din lanţuri de supermarketuri internaţionale Wal-Mart a anunţat recent lansarea unei mărci de lapte proprie.
Pentru a atrage clienţii, compania a declarat, că va monitoriza strict laptele, parvenit de la animale absolut “curate” în sensul terapiei hormonale.
Este amuzant, dar consumătorul îndepărtat din Evul Mediu, uitându-se la ulcior cu lapte de vacă, de asemenea, avea îndoieli - să ia sau să nu ia? Adevărat este, că acesta a avut alte motive pentru îngrijorare. Pe frigider în acele zile, desigur, el nu putea conta, iar laptele se strica forte repede.
În plus, vânzătorii de stradă deseori diluau băutura cu apă, sau cu nu se ştie ce - a fost foarte uşor să te otrăveşti. Prin urmare, în secolele XII- XIV la o bucătărie medie lapte de vacă ar fi greu de găsit. Îl consumau dintr-o dată sau preparau unt şi brânză.
În loc de lapte de vacă gospodinele se aprovizionau cu lapte de migdale. În conformitate cu cartea franceză de reţete medievale “Le Viandier de Taillevent” (sec.XIV), lapte de migdale se consuma proaspăt preparat şi se adaugă la o varietate de feluri de mâncare - de la supe până la copturi. Cum de nu! În primul rând, lapte de migdale este bogat în grăsimi (mononesăturate, de altfel) – din acesta ieşea un unt superb.
În al doilea rând, ar putea fi făcut de sine stătător în orice moment, în orice cantitate şi depozitat pentru o lungă perioadă de timp - aproape o săptămână.
Însă în Evul Mediu nu au ştiut că lapte de migdale are încă o mulţime de caracteristici. Să începem cu faptul că în prezent omologul vegetal al laptelui de vacă este mai natural şi mai organic. În plus, studiile ştiinţifice au dovedit că migdala reduce nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boală cardiovasculară.
Un pumn de migdale (30 g) conţine 35% din necesitatea de zi în vitamina E - un antioxidant puternic de apărare împotriva cancerului. Migdala are mai mult magneziu, decât ovăzul, şi chiar spanacul. Plus calciu şi fosfor (întăreşte oasele şi smalţului dinţilor), zinc, multe fibre si acidul folic (vitamina B6) preţios, mai ales în timpul sarcinii, - întăreşte sistemul imunitar al mamei şi reduce riscul de malformaţii congenitale la copil.
Lapte de migdale răcit poate fi băut în stare proaspătă, adăugat în cafeaua în loc de lapte obişnuit, amesticat cu fulgi de cereale si salate de fructe, cu pomuşoare şi banane în smuzisy apetisanţi (smuzis – în context cockteil - trad.). Şi din nucleuri de migdale rămase puteţi prepara biscuiţi sau chiar scrab pentru fată/corp!
Sursă cu link pe www.healthnews.ru