ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Laptele matern este produsul alimentar pentru cei mai inteligenţi copii» (William şi Martha Serz)




Noi cercetări ştiinţifice au arătat că anume laptele matern, ci nu procesul de hrănire, asigură cea mai bună dezvoltare. În Marea Britanie, cercetătorii au împărţit 300 de sugari prematuri în 2 grupe: cei care au primit și cei care nu au primit lapte matern. Copiii care au primit lapte matern în primele 4-5 săptămâni de viață, la vârsta de 7- 7,5 ani, atunci când au fost testaţi la dezvoltarea cognitivă, în medie au primit cu 8,3 puncte mai mult.

 

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ar putea exista o legătură între cantitatea laptelui matern primit și numărul de puncte. Diferența, în rezultatele testelor nu a putut fi explicată prin diferita îngrijire sau procesul de hrănire, deoarece copiii au primit lapte matern printr-un tub de alimentare. Cum laptele matern afectează dezvoltarea creierului, deocamdată încă nu este bine înţeles, dar oamenii de ştiinţă cred că în acest proces joacă un rol important hormonii și factorii de creștere, care nu sunt prezenţi în amestecuri pentru sugari, precum și unele grăsimi care contribuie la dezvoltarea structurală a sistemului nervos. Laptele matern are 400 de substanţe nutritive care lipsesc în amestecuri. Doar laptele matern va asigura o dezvoltare bună a creierul copilului. Alăptarea are într-adevăr foarte multe beneficii!

 

 

 

Să examinăm principalele componente ale vechiului produs alimentar și să vedem cum fiecare din ele parcă este făcut la comandă pentru copilul dvs.

 

Grăsimi.

 

Ingredientele cele mai schimbătoare ale laptelui matern sunt grăsimile și numărul lor corespunde nevoilor copilului în creștere. Conținutul de grăsimi în laptele matern se schimbă în timpul alăptării, acesta nu este aceeași chiar într-o singură zi, cu creşterea copilului se schimbă şi nevoile lui în energie. La începutul alăptării, laptele este mai sărac în grăsimi ca şi laptele degresat. Treptat, cantitatea grăsimilor crește, până ce copilul nu va ajunge la "frişcă" - ultima parte a laptelui care conține cea mai mare cantitate de grăsimi. Acest lapte conține un factor de saturație care creează la copil un simţ de săturare şi el se oprește de supt.

Imaginați-vă că copilului îi este sete. El va suge câteva minute și va fi mulțumit de primul lapte cu conţinutul redus de grăsimi. În timpul zilei, el încă o dată vrea să sugă timp de câteva minute, ceea ce înseamnă o mică reîncărcare emoțională în timpul întreruperilor de mese: „luaţi-mă în braţe”. Atunci când copilului îi este foame, el va suge mai mult, mai intens, săturarea va apărea atunci când el va suge mai mult laptele hrănitor, care apare mai târziu. Când cu vârstă copilul va creşte în greutate mai lent,el va avea nevoie de mai puţine calorii. Conținutul de grăsimi în laptele matern scade cu creşterea copilului, laptele în ultima jumătate a anului devine treptat mai puțin gras, dispare al doilea component de grăsime.

Apoi vine momentul în care copilul crește în salturi şi timp de câteva săptămâni veți observa momente când se pare că el mănâncă în mod continuu timp de câteva zile: așa-numitele zile de alimentare de maraton, pentru a obține mai multă energie pentru creștere. Deoarece intervalele între mese se reduc, conținutul grăsimilor crește, ceea ce corespunde la nevoile crescute în energia unui organism în creștere rapidă.

Morala acestei povești despre grăsimi constă în faptul că copiii care sunt alăptaţi cu laptele matern nu participă în mod pasiv în procesul de alăptare. Acțiunile lor sunt determinate de calitatea produselor alimentare de intrare, care asigură necesităţile lor individuale.

Compoziția grăsimilor este, de asemenea, importantă. Copiii care sunt alăptaţi cu sân, primesc nu numai cantitatea necesară de grăsimi, ei primesc grăsimile potrivite. Laptele matern conține diferite grăsimi în cantităţi diferite. Există grăsimi sănătoase care furnizează alimente țesuturilor în creștere. Există, de asemenea, grăsimi mai puțin utile, care, dacă sunt prea multe pot provocă o predispoziţie la maladii de inimă. Laptele dvs conține grăsimi în proporții corecte.

Conţinutul grăsimilor este mai corect, pierderile sunt mai puţine. Formula laptelui matern nu este superioară laptelui de vacă şi amestecurilor pentru sugaci doar prin compoziția de grăsimi, ci pentru că aceste grăsimi sunt mai bine absorbite. Laptele matern conține enzima lipaza - o substanţă care ajută la digestia grăsimilor, astfel încât cea mai mare parte a lor este absorbită către organism și mai puțin derivă din acesta. Intestinele sunt judecătorii principali ai calităţii alimentelor – ei resping o parte de grăsimi conținute în laptele de vacă și în amestecuri.

Grăsimile sunt implicate în dezvoltarea creierului. Grăsimile speciale, numite acizii graşi esenţiali, sunt o parte a componentelor vitale ale mielinei - membrane de fibre nervoase care contribuie la un pasaj mai rapid al impulsurilor. Rolul acestor acizi grași este atât de mare că, dacă în dieta mamei ele nu sunt suficiente, acestea încep să fie produse de sân și nimeresc în laptele matern.

Colesterol: este bun sau rău pentru copil? Al doilea după importanţă component din familia de grăsimi este colesterolul. Oare într-adevăr această grăsime esențială este un monstru atât de rău cum în prezintă de mai multe ori? Numai nu şi pentru copiii. Ca și alte grăsimi, colesterolul promovează formarea creierului.Ca şi alte grăsimi, colesterolul este implicat în dezvoltarea hormonilor-cheie, vitamina D și a bilei. Colesterolul este conţinut în cantităţi mari în laptele uman, nu este de ajuns în laptele de vacă și este aproape absent în amestecurile pentru sugaci. Studiile recente au arătat că în primul an de viață, la copiii alăptați cu sân, colesterolul în sânge se conţine în cantităţi mult mai mari, decât la copiii hrăniţi cu amestecuri. Nutriţioniştii încă nu examinat o posibilă expunere pe termen scurt la laptele cu conţinutul scăzut de colesterol pentru formarea creierului copilului și efectul pe termen lung asupra inimii.

 

Proteine puternice

 

Proteinele sunt baza pentru creșterea organismului. Obținerea proteinelor de înaltă calitate joacă un rol deosebit de important în primul an de viață,deoarece acum copilul crește mai rapid decât în oricare altă perioadă. Laptele matern conține proteine, special făcute pentru copilul în creştere. Aceste substanțe puternice, care stimulează creșterea nu pot fi fabricate sau cumpărate. Fiecare dintre ele este benefică pentru copil.

Laptele (de vaca,care face parte din formula amestecurilor pentru sugari și laptele uman) conține două proteine majore: proteina de zer și cazeina. Proteina de zer este foarte uşor absorbită de intestinul uman. Cazeina este implicată în închegarea laptelui şi se digerează mai greu de intestin. Laptele matern conţine cea mai mare parte de proteină de zer. Laptele de vacă și unele amestecuri conțin, în principal, cazeina. Laptele matern este mult mai potrivit intestinului copilului. El absoarbe mai bine proteinele din laptele matern, le digeră rapid şi nu le elimină ca fiind nepotrivite. Intestinul copilului acceptă rău proteinele străine, conținute în amestec şi laptele de vacă, deoarece lui îi este mult mai greu să digereze cazeina. Intestinul este un fel de portar, care lasă să treacă în sânge proteinele necesare pentru organismul copilului și reţine proteinele alergice (alergeni), care ar putea aduce prejudicii. În primele luni, pereţii intestinali ai unui copil sunt mai permeabili, "porțile sunt deschise", proteinele străine trec în sânge. La șase luni, atunci când intestinul devine mai dezvoltat, "porțile", se pot închide, lăsând să treacă unele proteine și reţinând altele. Dacă alăptaţi copilul cu lapte matern până ce intestinul nu se dezvoltă pe deplin, nu permiteţi proteinele potenţiale alergice să intră în sângele copilului.

În afară de proteina de zer, laptele matern conține şi alte proteine care, de obicei, sunt absente în laptele de vacă și amestecurile pentru sugaci. Din grupul de elită fac parte taurina - proteina creierului, care îmbunătățește aparent dezvoltarea sistemului nervos și a creierului, lactoferina - o altă proteină proprie laptelui uman. Această proteină transportă fierul necesar din lapte în sângele copilului. Ea controlează, de asemenea, conținutul de bacterii în intestinul copilului. În intestinul inferior al copilului întotdeauna există bacterii utile și dăunătoare. Bacteriile benefice, de exemplu, produc vitamine. Bacteriile dăunătoare, dacă nu vom reţine dezvoltarea lor, se pot multiplica suficient pentru a provoca diaree. În afară de suprimarea bacteriilor dăunătoare, lactoferina în intestinul copilului, inhibă creşterea ciupercilor care produc toxine. Un alt grup de antibiotice naturale din laptele matern, așa-numite lisozime, proteine care contribuie la distrugerea bacteriilor dăunătoare.

Un mare interes pentru nutriţionişti, reprezintă proteinele, cum ar fi nucleotide. Aceste proteine valoroase ajută ţesuturilor să devină mai puternice, la fel ca și elementele aditive care îmbunătățesc puterea structurală a oțelului. Nucleotide contribuie la creșterea vilozităților - proiecțiilor mici, care procesează şi absorb produsele alimentare. Aceste substanțe sunt conţinute în laptele matern şi ajută la menținerea nivelurilor normale de bacterii utile în intestin şi distrug bacteriile dăunătoare, adică sprijină ecologia normală a intestinului.

 

Cât de dulce e!

 

Laptele matern are un gust proaspăt, iar amestecul - gust de un produs conservat. Laptele uman conţine mai multă lactoză (zahăr), decât laptele produs de orice alt animal (cu 20-30% mai mult decât laptele de vacă). În amestec, se adaugă zaharoza sau glucoza, pentru a le aduce la gustul de lapte matern. De ce copilul dvs ar trebui să primească acest zahăr? Creierul are nevoie de el! Nutriţioniştii cred că una din derivatele de lactoză - galactoză – este necesară pentru dezvoltarea substanței creierului. Cercetătorii au descoperit următoare constatare: cu cât este mai mare conținutul de lactoză în laptele mamiferelor, cu atât mai mare este creierul. Acest lucru confirmă importanța lactozei pentru dezvoltarea sistemului nervos central. Lactoza, de asemenea, îmbunătățește absorbția de calciu pentru creşterea oaselor. Lactoza nu numai că promovează creșterea creierului și a oaselor, intestinul are nevoie de ea, datorită ei se multiplică bacteriile intestinale benefice cum ar fi Lactobacilla bufidus.

 

Vitamine, minerale şi fier

 

Nimeni nu poate oferi copilului substanțe utile, aşa cum puteţi face dvs. Aceste compuse sunt unice prin valoarea lor biologică,cele mai multe dintre ele sunt folosite de către organism. Produsele alimentare calitative sunt determinate nu de numărul mare de substanţe nutritive conţinute, ci de un procent ridicat de absorbție al acestor substanțe în intestin și trecerea lor ulterioară în sânge. Vitaminele, sărurile minerale şi fierul din laptele matern au o valoare biologică ridicată. O mare parte dintre aceste materiale de înaltă performanță trec din laptele matern în ţesuturile copilului. Pierderile sunt foarte mici. Cu laptele de vacă şi amestecurile este un lucru diferit. Eficiența este mică, valoarea biologică scăzută. În sânge și țesuturile copilului trec 50-70% de fier conţinut în laptele matern. Rămâne neutilizată o mică parte a fierului. În ceea ce privește alăptarea artificială, în sânge, nimeresc doar 10% din fierul conținut în laptele de vacă și 4% din amestecul pentru sugaci. Deci, aceste două alimente nu sunt prea eficiente.

În plus, alte tipuri de alimente, decât laptele matern, reîncarcă sistemul de eliminare, din care cauză, organismul copilului suferă de deteriorarea metabolismului. Excesul de substanţe nutritive neabsorbite încalcă ecologia intestinala, în intestin încep să se multiplice bacteriile dăunătoare. Noi încă nu cunoaştem toate consecințele ulterioare posibile.

Compoziția laptelui variază în funcție de creșterea copilului. Nu există amestecuri pentru sugaci, care după componența lor ar corespunde laptelui matern din prima săptămână de lactație.

Stimulente
Valoarea biologică a laptelui matern este mare, deoarece conține substanțe stimulatoare, care ajută anumitor alimente sa "lucreze" mai bine. De exemplu, conținutul ridicat de vitamina C în laptele matern creşte absorbţia de fier. Într-un experiment interesant, cercetătorii au adăugat cantităţi egale de fier și de zinc în laptele uman și laptele de vacă, precum și în formula amestecurilor pentru sugaci și hrăneau cu ele voluntarii. S-a dovedit că din laptele matern în sânge a trecut mai mulţi aditivi, decât din alte alimente. Laptele matern este, fără îndoială, un produs unic. 

 

Substanțele de protecție în laptele matern

 

Fiecare mamă vrea să-şi hrănească și să-şi protejeze copilul său. 

Leucocite
Fiecare picătură de lapte matern conține milioane de celule albe de sânge - leucocitele care circulă în intestin şi distrug bacteriile dăunătoare, cum ar fi, de exemplu, Pac-mă. Laptele matern conţine astfel de substanţe nutritive valoroase cu caracteristici de protecție, că în cele mai vechi timpuri a fost numit sângele alb. Mai ales o mulțime de leucocite sunt în intestin în primele săptămâni de viață, atunci când sistemul de protecție al copilului este încă slab. Cu îmbunătățirea sistemului imunitar concentrația celulelor albe în laptele matern scade treptat, dar ele sunt prezente timp de cel puțin 6 luni după naştere.

În afară de distrugerea infecției, aceste celule prețioase, cum ar fi sângele, rețin și fac să circule enzimele care sunt factorii de creștere.

Imunoglobuline
În afară de leucocite, laptele matern conține, de asemenea, imunoglobuline - proteine care distrug infecţiile; acestea circulă prin tot corpul și distrug agenții patogeni. În primele 6 luni ale vieţii sistemului imunitar al bebeluşului este încă imatur, el are puţini anticorpi protectori. La scurt timp după naștere în organismul unui copil se produc anticorpi, dar până la 9-12 luni acestea sunt insuficiente. Pentru a proteja copilul de agenții infecțioși, mama completează eșecul sistemului imunitar al copilului prin mai multe moduri. Unul dintre ele – transmiterea copilului de anticorpi prin placentă. Dar, aceste imunoglobuline la vârsta de 9 luni se epuizează. Pe măsură ce numărul de anticorpi scade, în sânge creşte concentrația de imunoglobuline transmise din laptele matern; acesta finisează activitatea pe care anterior a efectuat-o sângele, protejând copilul atâta timp până ce nu se formează în întregime sistemul de protecție, iar acest lucru se finalizează la sfârșitul primului an. Funcțiile pe care le-a efectuat înainte de naștere placenta, după naştere îndeplinesc sânii - ei hrănesc și protejează.

Imunizarea prin lapte. În colastră este cel mai ridicat conținut de celule albe și anticorpi, în acea perioadă de viață, atunci când caracteristicile proprii de protecţie a copilului sunt cele mai mici. Este o altă relație perfectă. Colastra poate fi considerată ca prima imunizare a copilului.

Imunoglobulina A din laptele matern oferă protecție prin închiderea scurgerilor de mucoasă intestinală și protejează sângele de introducerea microorganismelor nedoriţi și alergeni.

Sistemul de protecție se îmbunătățeşte în continuu. Laptele dvs este un distrugător de infecţie personalizat care luptă cu microorganismele patogene. Microorganismele din jurul dvs sunt în continuă schimbare, însă organismul dvs are un sistem de apărare care recunoaște microorganismele prietenoase și cele dăunătoare. La copii de vârstă fragedă acest sistem încă nu s-a format. Atunci când în organismul matern nimereşte un nou agent de infecţie, organismul produce anticorpi. Această armată de luptători cu infecţii prin laptele matern se transmite copilului. Şi el este, de asemenea, apărat. Procesul dinamic de imunizare prin laptele matern creează o protecţie pentru copil.

 

Autor: Natalia Liubimova 

 

 

Sursa: greenplaneta.org

 

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
209
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
326
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
437
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291