Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2012/10/health_derevenskoe_moloko.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Laptele ţărănesc
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Laptele ţărănesc
 

 

Mici secrete ale laptelui ţărănesc.

Acest articol a fost scris, în principal, pentru cumpărători şi consumatorii laptelui ţărănesc. Informaţii de alt gen vor fi interesante oamenilor care doresc să aibă o vacă, dar cunosc puţin (în principal, teoretic) această ramură a agriculturii.

 

Trăind toată vara într-un sat mic din regiunea sudică Altai, am perceput laptele ţărănesc dintr-un alt punct de vedere (pot spune, am examinat afacerea din interior și vreau să împărtăşesc noi descoperiri minunate în acest domeniu).

În Altai, am vizitat un sat mic și îndepărtat de principalele drumuri, așa că, dacă acolo cineva este implicat în prelucrarea laptelui, apoi nu face acest lucru pentru orice eventualitate, în caz de vor veni cumpărătorii, ci cu un anumit scop: pentru a-şi vinde producţia în pieţele din oraş. De aceea, noi nu ne-am deranjat îndeosebi să căutăm smîntîna, ci ne-am limitat cu cumpărarea de la vecinii apropiaţi a laptelui proaspăt muls Dacă nu reuşeam să-l consumăm şi laptele se înăcrea, atunci preparam brînză. Și s-a produs un miracol. Bărbaţii mei, care în oraş categoric refuzau să consume brînza de vaci, au îndrăgit produsul ţărănesc şi îl înfulecau cu plăcere. Cred că motivul constă că brînza de vaci vîndută la magazin este degresată, iar noi nu eliminam frişca, înainte de a prepara brînza. Prin urmare e mai gustoasă.

Dar, să revenim la noi fapte uimitoare despre laptele ţărănesc.

O descoperire uimitoare pentru mine a fost faptul că sătenilor nu le place laptele și practic nu-l consumă sau consumă foarte puţin şi rareori (cu excepția copiilor - ei beau laptele cu plăcere, aproape din născare). Deși, vacile sunt întreţinute în fiecare gospodărie. Laptele ori se vinde ori se toarnă porcilor.

Sătenii printr-un mod miraculos sunt în măsură să distingă laptele muls dimineaţa și seara. ( Noi cît nu am încercat, nu am reuşit acest lucru. Se consideră că laptele muls dimineaţa este mai bun, pentru că mai puțin "miroase a iarbă".) În deosebi femeile, care se ocupă de mulgerea vacilor, simt această particularitate. Și ele sunt cele care se opun înverşunat consumului de lapte, nu-l beau aproape niciodată.

Diferite vaci produc lapte cu conținut de grăsime diferit. În principal acest lucru depinde de rasă. Desigur, laptele mai gras se potriveşte mai bine procesului de separare: se obţine mai multă frişcă, smîntână sau unt. Deşi în acest caz, laptele însuşi poate să nu fie gustos, deseori laptele obţinut de la vaci care dau laptele gras, are un gust amar. Și chiar smîntîna ce se obţine este un pic amară.

O altă surpriză în ramura produselor lactate se referă la cantitatea laptelui muls de la o vacă. Eu, de exemplu, am crezut întotdeauna că vaca dă o găleată de lapte (10 litri) dimineața și seara. Adică, 20 de litri pe zi. În consecință, mereu am calculat rentabilitatea întreţinerii unei vaci în dependenţă de produsele lactate realizate.

Deși, am auzit că înainte de fătare (naşterea vițelului) cantitatea de lapte scade treptat și apoi înainte de naștere, dispare cu totul. Cu toate acestea, la vacile de lapte, cel puțin în Altai, cantitatea laptelui scade în mod semnificativ (aproape de 2 ori), după ce începe cositul fînului .

Totodată, pășunile și fînețele sunt situate în locuri complet diferite, iar acest lucru se produce nu din cauza lipsei furajului. Doar că, calitatea ierbii devine alta – după această proprietate sătenii determină vremea fânaţului.

Și în cele din urmă, încă o remarcă pentru tabloul afacerilor lactate. Pentru a vinde produsele lactate fabricate la sat nu este neapărat să întreţineţi vaci. Unii cetățeni întreprinzători, doar cumpăra laptele proaspăt în sate, îl prelucrează și îl duc la oraș să-l vîndă. Pentru acest tip de afacere, este necesar să aveţi un separator pentru prelucrarea laptelui și un automobil - pentru transportare. Desigur, cel mai des se transportă smîntîna, untul și brînza de vaci, pentru că aceste produse sunt rentabile din punct de vedere economic. Dar, cel mai important lucru: toată lumea este mulţumită: şi producătorii, și procesatorii, și consumatorii!

 

 

Sursa: skazka.nsk.ru

 

Miercuri, 31 octombrie 2012
Vizualizări: 9007

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
18
Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
89
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
272
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
60