Letonia: Oraşul soarelui
Letonia: Oraşul soarelui
Milionarul letonian a realitzat în împrijurimele oraşului Cesis (Letonia) un proiect fantastic.
Cumpărînd 3000 de hectare de pădure, într-un ţinut deluros, el a construit un "Oraş al soarelui", unde există reguli speciale şi oamenii trăiesc conform unui ordin de viaţă complet diferit.
În primul rînd, casele cu trei etaje sunt construite din materiale ecologic pure, ţinînd seama de relieful ţinutului, astfel încît din ferestrele fiecărei case nu sunt văzute ferestrele altor case.
În al doilea rînd, lîngă fiecare din cele 300 de case există un mic lac şi o pădure, care sunt incluse în costul terenului (de la 0,4 la 1,3 ha fiecare).
În al treilea rînd, toate casele sunt dotate cu canalizare centrală (clădite de către tehnica specială sub rădăcinile pinului si a brazilor!), Internet de mare viteză, energie electrică, şi fiecare casă are o pompă de căldură geotermală cu o sondă de 90-100m, care converteşte energia pămîntului în energia de căldură. Această energie de căldură este suficientă pentru tot parcursul anului pentru încălzirea caselor şi a apei, şi numai în zilele de iarnă severă se aprinde căminul, care este, de asemenea, în fiecare casă. Colectarea gunoiului şi alte facilităţi urbane, de asemenea, sunt disponibile.
În al patrulea rînd, în oraşul forestier sunt reguli speciale - de exemplu, nu există nici un gard (este interzis) şi, de asemenea, este interzis să se întreţină cîinii pe lanţ - doar în casă. Căprioarele şi alte animale, umblă liber prin “oraş”, iar lătratul cîinilor pur şi simplu nu se întîmplă.
Pentru cumpărători ruşi şi bieloruşi proprietarul “oraşului” oferă condiţii speciale – la vînzarea terenului cu casă, fiecare avînd nu numai adresa, ci nume, terenul poate fi perfectat ca o “zonă de producţie”. Acest lucru dă dreptul la un "Schengen" timp de un an întreg.
Din cele 300 de terenuri deocamdată vîndute sunt 150. De exemplu, terenul Tilbites cu o casă de trei etaje cu toate facilităţile, cu un lac şi zona de pădure de 0,44 ha, costă 94000 de euro.
Adresa “Oraşului soarelui” www.amatciems.lv
Sursă: ibigdan.livejournal.com
Comentariu al unuia din proprietarii casei:
Dacă cuiva îi mai este interesant, pot da unele explicaţii.
Pînă la Riga sunt 80 de km, adică 50 de minute cu maşina pînă la graniţa oraşului (fără depăşirea vitezei, cu depăşire - mai puţin timp, dar poate să se primească mai scump). În timpul iernii, drumul va dura mai mult. Din cei 80 km, 50 km – este un drum bun, cu două benzi în fiecare direcţie. Ambuteiaje la intrare în oraş din această partea nu mai sunt – este construită interbancarea. Prin Riga, mai departe, depinde de unde este necesar, dar pînă la centru mai sunt 20-30 de minute la oră de circulaţie intensă. Dacă locuiţi într-un capăt al or. Riga, iar locul de muncă - într-un alt, drumul spre locul de muncă poate dura 40-50 de minute.
Pînă la Cesis - 12 km, acolo sunt magazine, şcoli şi toată cealaltă civilizaţie. Aproape, foarte aproape, este un oraş mic Amata, magazine acolo precis că sunt. Pînă la mare este departe, iar pînă la Jurmala, în general, 100 km. Însă, pentru ce vă este nevoie de mare, cînd sub nas e o astfel de frumuseţe?
Preţurile nu sunt atît de mici (în special pentru Letonia acum), dar ... iată ce trebuie să ştiţi. În primul rînd, este o construcţie neterminată, adică, de regulă, cumpăraţi o cuţie (construcţie din brîne), cu acoperiş şi comunicaţii şi o bucată de teren. (Poate fi cumparat un teren gol la preţul de la 20 de euro pe m.p.). Mai departe e nevoie de decoraţiuni interioare, amenajarea comunicaţiilor interne, instalarea aceleiaşi pompe de căldură şi multe altele. Toate astea de asemenea costă bani. În al doilea rînd, unicitatea proiectului constă în disponibilitatea de comunicaţii într-un astfel loc îndepărtat de centru: electricitate, alimentare cu apă, canalizare, cablu optic (TV şi internet). Sunt propriile lor construcţii de curăţare a apelor! Toate acestea se diluează prin tot satul şi toate sunt îngropate în pămînt (nicăieri nu este niciun fel de fir - este în mod clar văzut pe fotografii). Suprafaţa caselor variază de la 200 la 400 de metri. Casele sunt de tip, însă nu există două identice.
Iazurile sunt artificiale, în afara unui singur lac mare. Asupra reliefului, de asemenea, s-a lucrat şi continuă să se lucreze. Din ferestre într-adevăr sunt văzute doar acoperişurile caselor vecine, şi acele nu peste tot. Garduri nu sunt, acela de pe footografie nu se referă la casele satului, ci la partea administrativă, care stă la una din intrărileîn sat. Paza este! Casele pot fi conectate la centrul companiei de securitate, maşinele căruia sunt bazate în aceeaşi Amata, în caz extreme – la Cesis.
De unde cunosc toate astea? Sunt proprietarul fericit al uneia din aceste case. Nu ştiu dacă se va primi să trăiesc acolo, dar am de gînd anume acolo să-mi „întîmpin bătrîneţea”.