Lichenii pe post de decoraţiuni interioare
În prezent, muşchiul verde constituie nu doar un deliciu pentru reni, dar şi un materiale pentru decoraţiuni interioare.
Pentru decoraţiunile moderne un rol important îl joacă materialele ecologice – în jurul nostru este şi aşa mult plastic, de aceea, la decorarea interioarelor este solicitată naturaleţea şi inofensivitatea. Aceste calităţi le au muşchii renilor, care s-a mutat de pe păşuni în casă.
Lichenul, sau muşchiul renului, creşte în regiunile de nord, pe cîmpii, pietre, copaci, buturugi şi este unul dintre deliciile renilor. Această plantă este foarte rezistentă la arşiţă şi ger şi are capacitatea de a se restabili. Lichenul este un material ecologic pur, foarte plăcut la atingere. Totodată, este nepretenţios, nu necesită o îngrijire specială. În America şi Europa el poate fi văzut în restaurante, hoteluri, locuinţe. Se priveşte foarte frumos în calitate de perete viu în dormitor sau salon, la recepţia hotelului, la tejgheaua din baruri. Decoratorii, designerii şi companiile producătoare de obiecte de interior folosesc lichenul la decorarea lămpilor, pietrelor şi chiar a scaunelor sau canapelelor.
În interior, lichenul se poartă la fel ca şi în natură. De exemplu, cînd vara în Norvegia sau Finlanda, este cald şi uscat, lichenul devine tare. Imediat ce cade ploaia, muşchiul absoarbe umezeala şi devine foarte moale şi plăcut la atingere, ca iarba de gazon. Umiditatea optimă pentru lochen este de 50-60%. Datorită acestui fapt, textura lui va fi mereu plăcută la atingere. Însă imediat ce umiditatea scade la 45%, mai ales iarna, el începe să elimine umezeala şi devine dur, deşi nu-şi schimbă aspectul.
Totodată, acest material are un coeficient înalt de absorbţie fonică. Dacă aveţi nevoie acută de izolare fonică, atunci puteţi acoperi pereţii şi podurile cu lichen.