Locuințe „Eco Friendly” din deșeuri de orez
Ecologia devine un stil de viata, care presupune grija pentru mediul in care traim si pentru viitorul copiilor nostri.
De la colectarea selectiva a deseurilor, fiecare dintre noi poate contribui pentru o calitate mai buna a vieti. Mare parte din energie este salvata, daca constructiile sunt eco-friendly, realizate din materiale reciclate, de calitate, care izoleaza bine termic si asigura confort in interior, indiferent de temperaturile de afara.
Constructiile ecologice au fost produse sub conceptul de arhitectura eco si au devenit o necesitate datorita crizei petrolului din anii 70 cand au aparut serioase probleme privind poluarea mediului si consumul exagerat de energii conventionale necesar pentru construirea si exploatarea cladirilor, iar deseurile organice devin surse de materii prime in realizarea de placi de constructii.
110 de tineri antreprenori din 25 de tari au participat la finala concursul mondial Relay Global Social Innovation 2013. Locul intai a fost obtinut de catre trei elevi de 15 de ani de la liceul din orasul indian Chandigarh, care au dezvoltat o idee unica de afaceri eco-friendly pornind de la deseuri de orez rezultate dupa recoltare, pentru a obtine un nou material de constructie denumit „Green Wood”, potrivit pentru construirea de case si mobilier ieftin. Paiele si pleava de orez sunt in prezent arse de agricultori, producand fum gros si poluand aerului.
Prin crearea materialului „Green Wood” tinerii inovatori Bisman Deu, Rayvin Thingnam si Ekambir Singh au gasit o cale de a produce un material de constructie care contribuie la reducerea poluarii aerului si ofera o sursa suplimentara de venit agricultorilor.
Expertii de afaceri Hewlett-Packard (HP), ajuta tinerii sa-si dezvolte ideea si sa scrie un plan de afaceri solid. La stafeta Social Innovation lansata pentru prima data in 2010, participa in prezent 67000 de tineri si 800 de mentori de la HP, din 25 tari. Echipa formata din cei trei tineri indieni a lucrat cu mentorul Radhika Chhabria care a spus: „Tinerii, sunt viitorul de maine, si sta in mainile lor sa faca o lumea mai buna”.
Sursa: ecomagazin.ro