ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Locuitorii din Japoniei au învățat să recicleze 90% din deșeurile lor

Locuitorii unui mic sat de munte de pe insula Kamikatsu dintr-o regiune îndepărtată a Japoniei au hotărît să-și recicleze în totalitate deșeurile. Acum ei le sortează în 34 de categorii diferite, iar pînă în 2020 intenționează să renunțe complet la gropi de gunoi și la fabric de reciclare. Cum au reușit?

În primul rând, comunitatea rurală a renunțat la camioane de gunoi și containere, fiecare familie fiind responsabilă de gestionarea propriilor deșeuri. Colectarea tradițională a gunoiului într-o regiune montană cu case împrăștiate s-a dovedit a fi ineficientă din punct de vedere economic.

Astfel, locuitorii Japoniei au învățat să recicleze 90% din deșeurile lor.

În centrul satului a fost instalat un centru de coordonare, de unde oamenii pot schimba și lua ceea ce o altă familie nu mai folosește sau a refuzat. Obiectele care sînt într-o stare bună pot fi reutilizate de o altă familie.

Din mijloacele adunate din reciclarea deșeurilor, municipalitatea oferă subvenții pentru achiziționarea de materiale de compostare, bilete de loterie sau vouchere pentru procurarea de alimente. În 2010, coeficientul de reciclare a ajuns la 55%, astăzi este de aproximativ 90% (fără a lua în considerare compostarea, care se face în case).

Obiectivul comunității este de a recicla pînă în 2020 toate deșeurile care se adună.

Totul a început în 2001, când primarul din Kamikatsu a renunțat la subvențiile de la stat pentru construcția a două incineratoare în favoarea reciclării tuturor deșeurilor în teren. Trei sate din apropiere au copiat această inițiativă și au urmat exemplul din Kamikatsu.

Putem noi oare trăi fără gropi de gunoi și incineratoare? Primarul din Kamikatsu consideră că, dacă ei au putut, atunci și fiecare poate să facă acest lucru, principalul e să existe dorință.

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
494
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
204
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
279
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
152