ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Locuitorii din Japoniei au învățat să recicleze 90% din deșeurile lor

Locuitorii unui mic sat de munte de pe insula Kamikatsu dintr-o regiune îndepărtată a Japoniei au hotărît să-și recicleze în totalitate deșeurile. Acum ei le sortează în 34 de categorii diferite, iar pînă în 2020 intenționează să renunțe complet la gropi de gunoi și la fabric de reciclare. Cum au reușit?

În primul rând, comunitatea rurală a renunțat la camioane de gunoi și containere, fiecare familie fiind responsabilă de gestionarea propriilor deșeuri. Colectarea tradițională a gunoiului într-o regiune montană cu case împrăștiate s-a dovedit a fi ineficientă din punct de vedere economic.

Astfel, locuitorii Japoniei au învățat să recicleze 90% din deșeurile lor.

În centrul satului a fost instalat un centru de coordonare, de unde oamenii pot schimba și lua ceea ce o altă familie nu mai folosește sau a refuzat. Obiectele care sînt într-o stare bună pot fi reutilizate de o altă familie.

Din mijloacele adunate din reciclarea deșeurilor, municipalitatea oferă subvenții pentru achiziționarea de materiale de compostare, bilete de loterie sau vouchere pentru procurarea de alimente. În 2010, coeficientul de reciclare a ajuns la 55%, astăzi este de aproximativ 90% (fără a lua în considerare compostarea, care se face în case).

Obiectivul comunității este de a recicla pînă în 2020 toate deșeurile care se adună.

Totul a început în 2001, când primarul din Kamikatsu a renunțat la subvențiile de la stat pentru construcția a două incineratoare în favoarea reciclării tuturor deșeurilor în teren. Trei sate din apropiere au copiat această inițiativă și au urmat exemplul din Kamikatsu.

Putem noi oare trăi fără gropi de gunoi și incineratoare? Primarul din Kamikatsu consideră că, dacă ei au putut, atunci și fiecare poate să facă acest lucru, principalul e să existe dorință.

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
89
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
189
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
181
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
236