Locuri propice pentru grădină
O livadă frumoasă, roditoare poate fi crescută în aproape orice regiune. V. Geleznov dovedește în practică posibilitatea de a crește o livadă în partea de nord a Siberiei unde, în general, condițiile sunt foarte dure. Dar chiar și cele mai rezistente la frig soiuri, cultivate cu ajutorul practicilor agricole "de nord" speciale, se vor simți mult mai bine dacă la etapa de achiziție a terenului de gradină, vă veți asigura că este un loc favorabil, cel mai bun dintre cei care pot fi alese.
V. Geleznov scrie: "Ași spune că toate locurile favorabile pentru grădini se află în jurul maselor mari de apă, sau pe pantele sudice și în amfiteatre, sau în locații fără vânt, protejate de dealuri și stânci".
Sepp Holzer este de aceeași părere și în practică dovedește că omul este capabil să creeze cu propriile sale mâini un astfel de loc favorabil oriunde, trebuie doar să se gândească și să utilizeze la maxim toate oportunitățile locale.
G.Kizima face același lucru, dar "în miniatură", cu mâinile feminine, pe un teren mic și fără excavator.
Un alt expert cunoscut în agricultură N. Kurdiumov a decis să clarifice detaliat de ce, prin acțiunea căror factori clima devine mai moale în locațiile favorabile pentru grădini. Puteți face cunoștință cu rezultatul cercetărilor sale citind cartea Н.И. Курдюмов и В.К. Железов «Умный сад: как перехитрить климат» sau varianta originală a articolului.
1. Apa
Apa este principalul factor îmblânzitor al climei (creează zone-tampon). Ea colectează o cantitate mare de căldură. Iazul răcește aerul vara, iar înainte de iarnă, dimpotrivă, întoarce lent căldura. În jurul lacurilor mari din întreaga lume sunt situate "zone de horticultură protejată" la o distanță de 3-30 km.
Dar cel mai important lucru sunt rezervoarele de apă non-înghețate. Ele hidratează aerul. Iar aerul umed este aproape "o seră". În timpul verii, acesta reduce evaporarea apei de pe frunze – plantele suportată mai ușor căldura și seceta, mai bine cresc lăstarii și în cele din urmă - o mai bună pregătire a țesuturilor pentru iarnă. Umiditatea de iarnă în aer reduce semnificativ principala cauza de "înghețare" - uscarea ramurilor în timpul iernii. Inclusiv le acoperă cu brumă – un fel de "blană". Acest lucru adaugă câteva grade pentru a suporta înghețurile.
Deosebit de important este aerul umed când suflă vântul.
Efectele apei sunt atât de vizibile, încât toate râurile mari pe coastele vântoase (partea cu care se confruntă vântul – trad.) poartă grădinile principale. Trecând peste râu, aerul devine umed și grădinile de aici se simt mai sigur și mai bine decât pe partea opusă a coastei cu aer uscat.
2. Pantele de sud și sud-est
Razele soarelui cad perpendicular - solul se încălzește mai puternic. Primăvara – mai devreme, toamna - mai târziu, căldura totală este mai multă. Fiecare grad de pantă la sud este la fel ca și 50-100 km mai spre sud. Sau cu 100 m mai jos de pe munte.
Sunt mai bine încălzite "amfiteatrele" deschise spre sud sau sud-est, ele reprezintă capcane de căldură solară. În plus, ele sunt adesea protejate de vânt.
3. Un loc pe pantă
Unul dintre experții renumiți în grădinărit, P.G. Shit, în studiile de pre-război a susținut: pe pantele dealurilor și în munți cu o pantă de 5-10° grădinile, în general, cresc mai bine și o perioadă mult mai lungă decât pe câmpie.
Acest lucru se datorează faptului că panta nu este doar căldura, dar de asemenea un drenaj bun și o mai bună aerare. Si cel mai important - umiditatea diferită a solului. Umiditatea solului curge de sus în jos. Cu cât mai aproape de partea de sus, cu atât mai uscat. Cu cât mai jos, cu atât solul este mai umed și nu se usucă mai mult. La poalele apa se acumulează, aici există iazuri și mlaștini.
În partea de sud, în stepele uscate, grădinile situate în partea superioară a versantului din luna iunie suferă de secetă și căldură. Cel mai bun loc de aici - jumătatea de jos a versantului și poalele. În zonele umede de nord, dimpotrivă, jumătatea superioară a dealului este mai potrivită. În zona de mijloc grădinile cresc bine pe diferite pante, iar în câmpii - peste tot, cu excepția vârfurilor vântoși de munte și vâlcelelor scufundate.
4. Colinele
Masele de aer rece alunecă în zonele joase. Cât de important este acest lucru arată un exemplu:
Au fost comparate două sate din regiunea Samara - în vale și pe dealul învecinat, cu 77 de metri mai sus. Înghețurile absolut minime în sus - sub 36 °, în jos - sub 49 ° C. Și perioada fără înghețuri în vale în medie este cu 30-40 de zile mai scurtă decât în satul de sus. Și toate înghețurile – în jos. Este clar,cine la cine merge pentru fructe ?
5. Adăpost de vânt
Vântul este principala problemă a tuturor grădinilor. La căldură vântul puternic creste evaporarea apei de pe suprafața frunzelor și din sol. Vântul rece usucă ramurile mai rapid decât gerul. De fapt, în zonele vântoase copacii nu "îngheață", ci se usucă din cauza vântului rece.
Prin urmare, împreună cu o grădină, și mai bine - în prealabil, plantați perdelele verzi de protecție a plantelor împotriva vântului - în 3-4 rânduri. Mai precis semănați. Cresc foarte rapid răsaduri de nuc manciurian, cais manciurian, la nivelul inferior - prun ussurian, cireș sălbatic. Nu mai puțin ar trebui să fie și conifere: pini și cedri . Doar ei protejează copacii împotriva vântului în timpul iernii .
Experiența personală lui V. Jeleznov: pinii plantați în trei rânduri, la un metru unul de altul, concurând pentru lumină, se îndreaptă rapid spre soare și peste 10 ani, fără nici o îngrijire, au creat un gard de netrecut, cu o înălțime de 7-8 metri, cu ciuperci și păsări. A ieșit o zonă perfectă de protecție contra vântului, care apără grădina în toate anotimpurile.
6. Vecinătatea orașului
În afară de neajunsurile evidente în formă de poluare a aerului, apei și solului cu gunoi toxic, există și un plus.
Cât privește temperatura, orașul este un rug uriaș de piatră care arde toată iarna. Casele sunt încălzite în orice climă, chiar și în Soci. Și în fiecare zi toată căldura aparatelor de încălzire radiază și se duce în aer! Imaginați-vă. Plus căldura de la soare acumulată în timpul zilei de zidurile caselor. Plus efectul de seră de la smog și dioxid de carbon. Și toată această masă de aer cald cu vântul predominant se îndreaptă spre suburbiile orașului cu o populație de 200 000 și încălzește 8-10 km de suburbie, un oraș cu o populație de un milion - 30-40 km . Deci mai cald este în sectorul privat al orașului. În special, între oraș și un iaz mare. Suburbiile vântoase nu au noroc, aici este cu 4-7° mai rece decât în oraș . Pentru noi, grădinari, este foarte mult!
7. Un drenaj bun al solului
Acolo unde apa stagnează și de lungă durată stă aproape de suprafața solului, gradina nu are nici o șansă. Chiar și la sud, în locuri inundate cresc doar culturile semincere, culturile sâmburoase doar putrezesc. Pe acest sol umed în loc de substrat subteran se formează un fel de nămol negru - hlei. El este toxic pentru rădăcini - nu conține aer. Dar chiar și fără hlei în astfel de sol este prea puțin oxigen.
În zonele cu o climă aspră este periculoasă chiar și stagnarea apei la o adâncime mică. În primăvară - inundații, iar în a doua jumătate a verii excesului de umiditate întârzie maturizarea fibrelor lemnoase.
Cum se poate testa toate acestea?
Toate cele de mai sus sunt doar principalele caracteristici ale micro-zonelor favorabile climatice. Ideea este că cu cât mai mult le veți avea pe terenul dvs., cu atât mai bine. Doar nu este ușor să le identificați – trebuie să fiți un expert! O privire simplă nu este de ajuns. Ce să facem ?
Mulți oameni sfătuiesc să solicitați idei de la grădinari cu experiență. Puneți întrebări. Doar să știți: grădinarii cu experiență sunt niște personalități deosebite. Nimeni nu va spune că el trăiește într-o micro-zonă cu o climă deosebit de moale. Și dacă veți spune acest lucru expertului, îl veți jigni pentru toată viața! Fiecare este sigur că trăiește într-o climă foarte aspră. Și faptul că el a crescut o astfel de grădină este rezultat al anilor de experiență, minții curioase și sârguinței.
Iar să întrebați despre calendarul plantării și coacerii diferitelor culturi – este altceva. Când se coc primii castraveți, roșii, zucchini? Unde mai devreme? Există culturi fructifere care indică un microclimat special. De exemplu, cireșul arboriform de Vladimir. Crește aproape peste tot, dar rodește stabil numai în microzone.
Iar locul de "paradis" poate fi văzut de departe: agude, vițe de vie, mulți peri și cireși diferiți și chiar un nuc, nu prea înghețat ...