Locurile misterioase ale planetei noastre
Locurile misterioase ale planetei noastre
Lumea noastră este plină de mistere şi enigme. Ştiinta, uneori, nu este în măsură să explice anumite fenomene sau evenimente. Misteriosul îşi are unele farmece aparte, atragând oamenii de toate vârstele şi de educaţie diferită. Acesta este motivul popularităţii unor astfel de filme, precum “Stăpânul inelelor” sau cărţile despre Harry Potter. Anume prin acest fapt se explică şi interesul nostru faţă de locurile misterioase ale planetei noastre.
Insula Paştelui (Easter Island)
Aceasta este situată în Pacificul de Sud şi este una din cele mai îndepărtate zone, populate din lume. Celebritatea insulei i-au adus statuile gigantice din piatră de cenuşă vulcanică comprimată, pe care localnicii o numesc "moai". De unde provin oamenii Rapa Nui, unde au dispărut, de ce au făcut astfel de sculpturi - la aceste întrebări, numeroşi cercetători încă nu găsesc răspunsul.
Piramidele din Giza (The Pyramids of Gize)
Necropola din Egiptul Antic de la Giza se compune din trei piramide. Piramida cea mai mare şi cea mai veche a lui Khufu este cunoscută , de asemenea, ca Marea Piramida sau Piramida lui Keops, care timp de 3800 de ani a fost considerată cea mai înaltă clădire, creată de mâinele omului. Suprafaţa de piatră cândva a fost netedă, dar timpul a încreţit-o cu un fel de "riduri", făcând-o dură. Aici sunt situate piramide de dimensiuni mai mici Hafra (Kafhre) şi Menkaura (Menkaura).
Stonehenge
Acest “gard de piatră”, situat pe Câmpia Salisbury din comitatul Wiltshire (Anglia), este una din cele mai faimoase structuri preistorice din lume. Se presupune că aceste inele din piatră, amplasate vertical (stau pe picioare), au fost create circa 2500 î.Hr.. Stonehenge este inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Castlerigg (Castlerigg Stone Circle)
Un alt "cerc de piatră" se găseşte, de asemenea, în Regatul Unit. Acest monument preistoric impresionant, situat în comitatul Cambria, era creat , după cum se presupune, undeva în 3200 î.Hr.. Cercul, format din aproape 40 de pietre de diferite forme şi mărimi. Legenda spune că, este imposibil să le numeri şi de fiecare dată poţi obţine cifere diferite. Unele dintre pietre ating o înălţime de un metru şi jumătate sau chiar doi metri. Forma Cercului este incorectă, deoarece el este aplatizat în partea de nord-est, diametrul acestuia este de 29-32 de metri. În interiorul cercului, în partea de est este un dreptunghi închis, format aproximativ din 10 pietre. Cum, când şi de ce toate acestea sunt instaurate, rămâne un mister.
Cenote
În acele vremuri, când în Europa era Evul Mediu, în junglele din America de Nord, pe teritoriul actual al Mexicului şi Guatemala a existat o civilizaţie foarte dezvoltată Maya. Această naţiune, posedând cunoştinţe matematice profunde, a creat hărţile cerului înstelat, şi a construit nişte oraşe magnifice. "Cenote" Maya numea fântâni şi lacuri naturale, pe care ei au considerat a fi poarta de intrare în regatul morţilor. Apa lor avea reputaţia de a fi sacră, aici se efectuau jertfiri.