Lotuşii vor înflori deasupra Londrei şi New York-ului
Oraşele în formă de lotus ”City in the Sky” de la arhitectul bulgar Tsvetan Toshkov, sunt nişte zgîrîie-nori ecologici ai viitorului: o atracţie a peisajului urban şi totodată grădini suspendate. Proiectul futurist distinct, presupune crearea unei oaze verzi deasupra nivelului celor mai înalte clădiri, ca oamenii să se urce aici pentru a lua o pauză, de la zgomotul şi agitaţia metropolei.
Nu este întâmplător că lotusul a fost luat drept bază pentru conceptul ”City in the Sky”: din antichitate, această floare unică este cunoscută pentru abilitatea de a creşte în apa mlăştinoasă şi datorită suprafeţei de auto-curăţare a petalelor, să fie cristalin pură şi perfectă. În cultura din Orient, lotusul, simbolizează capacitatea de a se ridica deasupra grijilor şi problemelor din viaţa cotidiană, aducînd lumină şi viaţă în cele mai dificile timpuri, ceea ce l-a făcut o imagine binevenită în pictură, sculptură şi poezie. Tsvetan Toshkov, s-a inspirat în deosebit din haikul: "Această lume este plină de spini şi de ace ... dar lotusul înfloreşte". Aşa se traduce poezia poetului japonez Kobayashi Issa, scrisă cu două sute de ani în urmă. Dar, poate că este actuală şi azi – s-a întrebat arhitectul.
" Eu destul de mult timp am locuit în oraşe mari şi nu am putut să nu observ tristeţea în inimile oamenilor: în jungla de beton, nouă cu toţii, uneori, nu ne ajunge cerul albastru larg deschis. Aşa că m-am gîndit că o grădina în cer va fi ceva interesant pentru oameni". Artistul a început să creeze proiectul de modelul 3D pe fundalul peisajelor din New York şi Londra, unde nu o singură dată s-a bucurat de progresul modern al instrumentelor vizuale, care i-au permis să obţină o percepţie mai realistă a spaţiului.
Conform ideii autorului, lotuşii gigantici se vor ridica deasupra Empire State Building şi World Trade Center din New York sau se vor desface pe malurile rîului Tamisa, în sectorul Tower Bridge din Londra. Tzvetan Toshkov, propune de a construi clădiri înalte din sticlă şi structuri de oţel, care vor sprijini în condiţii de siguranţă nu numai cupola, dar şi grădinile suspendate cu plantaţii de arbori, peluze şi iazuri. Pereţii de sticlă vor proteja locuitorii "City in the Sky” şi vizitatorii de vînturile puternice, care suflă la o astfel de altitudine mare.
Arhitectul s-a gîndit să creeze grile speciale, care vor deveni ca casă pentru iedera agăţătoare. "La ea visează fiecare proprietar al unei case de la ţară, pînă cînd nu-şi dă seama ce coşmar, reprezintă această plantă în realitate", - glumeşte Tzvetan Toshkov. Dar, aici nu trebuie să ne fie frică de iederă, pentru că ea nu va putea distruge cărămizele sau fundaţia. Prin urmare, ne putem bucura în linişte de verdeaţa ornamentală şi în acelaşi timp, de oxigenul proaspăt.
"City in the Sky", se înscrie armonios în peisajul natural din jur, amintind Lotus Temple în New Delhi, India. Aici, departe de haosul de la poalele clădirilor independente, cu adevărat va fi posibil să ne concentrăm la ceva sublim. Muzicienii şi artiştii vor veni aici după inspiraţie, turiştii şi fotografii – după o panoramă ameţitoare, îndrăgostiţii – pentru a organiza un eco-picnic sau pentru schimbul de inele.Mai pe scurt, "Oraşul ceresc", ar putea deveni nu numai un loc de recreare, ci de asemenea un important centru cultural al metropolei.
Iniţial Tzvetan Toshkov a creat ”City in the Sky”, în cadrul proiectului londonez ”Megatropolis”, la care au participat mai mulţi artişti-inovatori şi companii. Scopul lui, a fost proiectarea şi construirea nu doar a unui ”oraş al viitorului super-avansat”, ci a unui "oraş creat pentru oameni". Deşi astăzi mega-lotuşii ecologici există numai în concept, viitorul cum s-ar spune, nu este departe.
Sursa: facepla.net