Lucrări în grădină în luna martie
Daca plantele de interior pot fi plantate in orice perioada a anului, cele din gradina trebuiesc plantate pana la sfarsitul lunii martie. Sunt si specii care isi pot face aparitia in gradina si mai tarziu, pana la jumatatea lunii aprilie, cum ar fi pomii fructiferi si arbustii ornamentali.
Daca va doriti o gradina plina de culoare pe toata durata verii acum ar fi timpul sa va apucati de treaba. Primul pas consta in curatarea pamantului de frunze, de crengi rupte si de resturile uscate de plante. Tot acum arborii si arbustii sunt curatati de crengi uscate, sunt taiati lastarii iar plantele care traiesc pe timpul iernii sunt curatate de frunzele uscate.
Urmatoarea etepa este fertilizarea terenului. Este de preferat sa se foloseasca fertilizante organice pentru a aduce beneficii atat plantelor cat si microorganismelor din sol. Daca te gandesti sa plantezi un gard viu, care sa imprejmuiasca gradina sau sa separe anumite potriuni din aceasta, planteaza-l inainte de a planta florile.
In cazul in care exista deja unul, acesta trebuie sa primeasca unele ajustari si anume sa fie eliminate crengutele care au avut de suferit de pe urma acumularii de zapada. Gazonul necesita de asemenea o atenție deosebită in aceasta perioada. Lucrările de primăvara pentru gazon sunt: tuns scurt, aerisire si greblare, aplicare îngraşământ, completare goluri si eventual o ierbicidare selectiva daca sunt peste 15 grade afara si nu sunt șanse de ploaie.
După ce solul a fost curăţat, fertilizat si afânat, se poate trece la urmatoarea etapa si anume la plantarea florilor bienale. Pentru un efect estetic deosebit nu se lasă spatii prea mari intre ele. Pe lângă lalele, narcise si zambile se pot planta acum si florile de vara-toamna: canna, dalia, tuberozele, gladiolele. La acestea, distantele de plantare sunt mai mari decât in cazul lalelelor. Vor trebui lăsate distante de 30-50 cm intre ele, iar adâncimile de plantare vor fi de aproximativ 10-15 cm. Asigurați plantelor necesarul de lumina si umbra, dar si umiditatea necesara, in funcție de fiecare specie in parte.
Sursa: incasa.ro