ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lucruri neașteptate despre căpșuni, care vă vor surprinde

Rar veți întîlni o persoană căreia să nu-i placă căpșunile. Ea este considerată una dintre cele mai iubite culturi din lume, iar consumul său în formă proaspătă și înghețată bate toate recordurile.

1. Căpșuna nu este o pomușoară

Trebuie să aveți anumite cunoștințe în botanică pentru a ști că una dintre cele mai populare pomușoare cum este căpșuna – de fapt, nu este deloc o pomușoară! Multinucșoară - așa se numește științific fructul acestei culturi.

Care este diferența dintre pomușoare și multinucșoare? Totul se referă la structura fructului. Pomușoara este un fruct cu o coajă subțire și pulpă suculentă care se dezvoltă din stigmat și conține de la unu pînă la cîteva semințe în interior.

Fructele de căpșuni sînt pomușoare false. De fapt, este vorba despre un vîrf învechit, pe care se află niște nuci uscate - fructele adevărate ale plantei. De aceea și se numesc multinucșoare.

2. Căpșunile nu sînt căpșune deloc

Cultura pe care o dezvoltăm pe parcelele noastre ca fiind căpșună nu este, de fapt, căpșună!

Istoric, căpșuna în Rusia era numită frag verde (Fragaria viridis), care creștea din abundență în sălbăticie.

După apariția pe plaiurile noastre a fragului muscat (Fragaria moschata) de peste mări, care a început să crească în cultură, numele original slavon de "căpșuni" (de la cuvîntul "club" - pentru forma rotundă a fructului) a fost atribuit anume acestui acestui "nou venit".

În prezent, căpșunile sînt denumite frag de ananas (Fragaria × ananassa). Anume această specie crește în grădina voastră și este vîndută prin piețe la începutul verii!

3. Căpșuna - "cetățean al lumii"

Știți deja că numele științific al acestei plantei este fragul de ananas, dar pentru comoditate vom continua s-o numim pur și simplu căpșună.

Așadar, căpșuna iubită are strămoși de pe diferite continente - un adevărat "cetățean al lumii"!

4. Căpșuna - planta de gradină cu semințe pe dinafară

Căpșuna este considerată a fi o plantă unică de fructe ale cărei semințe sînt în afară. În medie, pe o căpșună sînt aproximativ 200 de semințe. Nu e de mirare că ele se blochează printre dinți!

5. Cel mai mare fruct de căpșuni din lume cîntărea 250 g

O astfel de recoltă a fost adusă din grădina sa de către grădinarul japonez Kyoji Nakao în 2015. Căpșunoaica atingea o înălțime de 8 cm, o lățime de 12 cm și un diametru de aproximativ 30 cm.

Prima care a gustat din căpșună a fost fiica lui Nakao. Potrivit fetei, mărimea gigantică a fructei nu i-a afectat gustul. Pomușoara era foarte gustoasă și dulce.

Înainte de aceasta, în anii 32, recordsman în greutate a fost o căpșună care cîntărea 231 g, cultivată de un locuitor din Marea Britanie în 1983.

6. Căpșunile au mai multe gene decît oamenii.

Nu, nu visezi! Plantele din specia Fragilor sînt unele dintre puținele ale căror cod genetic a fost complet studiat de oameni de știință. În 2010, un grup internațional de oameni de știință au numărat la căpșuni pînă la 35.000 de gene (comparativ cu 25.000 - la om)!

Dar acesta nu este un record. Codul genetic al orezului, de exemplu, conține 57 mii de gene.

7. Căpșunile conțin mai multă vitamină C decît portocalele.

Este greu de crezut, dar un astfel de fruct dulce și delicat, cum este căpșuna, deține, de asemenea, și recordul privind conținutul de cea mai acidă vitamină - C. 100 g de căpșuni proaspete conține 59 mg de vitamina C, în cea înghețată tot destul de mult- 41,2 mg.

În medie, unui copil îi este suficient să mănînce 5-6 căpșuni de dimensiuni medii pentru a compensa necesarul zilnic al organismului de vitamina C. Unui adult îi este suficiente puțin mai mult de 100 g de căpșuni.

Dar căpșunile au mult mai multe proprietăți. Acestea conțin o cantitate mare de acid folic, deci sînt utile femeilor însărcinate.

Un alt beneficiu plăcut al consumului de căpșuni proaspete este conținutul ridicat de antocianine. După cum știți, aume ele nivelează efectele consumării unor cantități mari de zahăr. Aceasta înseamnă că vă puteți permite să mîncați căpșune, presărate cu zahăr și să nu aveți remușcări.

Cu toate acestea, proprietățile benefice ale căpșunilor dispar în totalitate în procesul de prelucrare termică, așa că nu vă bazați pe gemuri, conserve și compoturi. Cel mai bine este să adăugați fructe proaspete în deserturi.

Indiferent cum numiți această plantă - căpșună sau frag de grădină, una est eclar: este una dintre cele mai populare culturi de grădină și una dintre cele mai iubite pomușoare din întreaga lume.

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
181
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
151
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
136
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
334