ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lumea minunată a «fumătorilor negri»



Lumea minunată a "fumătorilor negri"

 


Ştiinţa a crezut mult timp că organismele vii pot exista doar pe baza energiei solare. Jules Verne în romanul său "Călătoria spre centrul Pământului" a descris lumea subterană cu dinozauri şi plante antice. Cu toate acestea, informaţia prezentată nu este decât literatura artistică. Dar cine ar fi crezut că există o lume izolată de energia solară cu organisme vii, care nu au nici o asemănare. Şi această lume a fost găsită în partea de jos a Oceanului Pacific.

 

Lumea minunată a fumătorilor negri



Încă în anii cincizeci ai secolului XX se credea că viaţa în adâncimile oceanului nu poate exista. Invenţia bathyscaphului de către Auguste Piccard a risipit aceste îndoieli. Fiul său, Jacques Piccard, împreună cu Don Walsh a coborât cu bathyscaphul “Trieste” în tranşeea Mariana la o adâncime de peste zece mii de metri. În partea de jos a dimensiunii participanţii au văzut peşti vii. Apoi, expediţii oceanografice din mai multe ţări au început să pieptene reţelele profunde ale abisului oceanelor şi au descoperit noi specii, familii, ordine şi chiar clase!

 

Lumea minunată a fumătorilor negri



Scufundări în bathyscaphe s-au perfecţionat. Jacques-Yves Cousteau şi oamenii de ştiinţă din mai multe ţări au efectuat scufundări costisitoare în partea de jos a oceanelor. În anii 70 a fost facută o descoperire care a schimbat multe dintre idei ale oamenilor de ştiinţă. Lângă Insulele Galapagos la o adâncime de două-patru mii de metri au fost detectate defecţiuni în scoarţa pământului. Şi în partea de jos au fost găsite vulcanii mici - hydroterme. Apa de mare, care nimereşte în defecţiuni din scoarţa pământului, se evaporează, împreună cu diverse minerale prin vulcanii mici de o înălţime de 40 de metri. Aceşti vulcani au fost numiţi "fumătorii negri", din cauza faptului că apa din ei iese de culoare neagră.

 

Lumea minunată a fumătorilor negri


Cu toate acestea, cel mai incredibil fapt este, că în astfel de apă, umplută cu hidrogen sulfurat, metale grele şi diverse substanţe toxice prosperă o viaţă furtunoasă. Temperatura apei care iese din fumătorii negri, până la 300 ° C. La o adâncime de 4.000 de metri, nu penetrează razele soarelui, şi, în consecinţă, nu poate fi o viaţă bogată. Chiar şi la adâncimi mai superficiale rar se întâlnesc organisme bentonice, fără a menţiona adâncuri. Acolo animale se hrănesc cu  resturile organice care cad din partea de sus. Şi cu cât e mai adânc, cu atât e mai săracă viaţa de jos. Pe suprafeţele fumătorilor negri au fost găsite bacterii hemoavtotrofne care descompun compuşii de sulf, care ţâşnesc din fundul planetei. Bacteriile acoperă cu un strat continuu suprafaţa de jos şi trăiesc în condiţii ostile. Acestea au devenit hrana pentru multe alte specii. În total au fost descrise aproximativ 500 de specii de animale care trăiesc în condiţii extreme, create de "fumătorii negri".

 

Lumea minunată a fumătorilor negri


O altă descoperire a fost vestimentifera, care aparţine clasei animalelor bizare - Pogonophora. Acestea sunt mici tuburi, din care ies tuburi lungi cu tentacule la capete. Natura neobişnuită a acestor animale constă în ceea, că nu au un sistem digestiv! Ele au intrat într-o simbioză cu bacterii. În interiorul vestimentiferii este un organism - trofosoma în care trăiesc mai multe bacterii de sulf. Bacteriile primesc hidrogen sulfurat şi dioxid de carbon pentru viaţă, surplusul bacteriilor de reproducţie le mănâncă vestimentifera. În plus, au fost găsite un număr de bivalve de genuri Calyptogena şi Bathymodiolus, care, de asemenea au intrat într-o simbioză cu bacterii şi nu mai depind de căutarea alimentelor. Unele dintre creaturile cele mai neobişnuite ale lumii profunde hidrotermale - sunt viermi pompei Alvinella. Acestea sunt numite după analogie cu erupţia Pompei - aceste creaturi vii trăiesc în zona de apă fierbinte, care ajunge la 50 ° C, şi sunt încadrate în mod constant în cenuşă şi particule de sulf. Viermii cu vestimentifera constituie adevărate "grădini" care oferă hrană şi adăpost pentru multe organisme. Printre colonii de vestimentifera şi viermi vii pompei locuiesc crabi şi raci decapods, care se hrănesc cu ele. De asemenea, printre aceste grădini se găsesc caracatiţă şi peşti din familia beldugov. Lumea fumătorilor negri a adăpostit şi animale pe cale de dispariţie, care au fost strămutate din alte părţi ale oceanului, cum ar fi crustacee Barnacles Neolepas. Aceste animale au fost larg răspândite 250 milioane de ani în urmă, dar apoi s-au stins. Aici, reprezentanţii lipitorilor se simt calm.

 

Lumea minunată a fumătorilor negri

Lumea minunată a fumătorilor negri

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 17 iulie 2010 11:18
Vizualizări: 6694

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
122
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
101
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
152
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
106