ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lumea minunată a peşterilor



Lumea minunată a peşterilor

 

Minunate peşteri (încă 14 foto)

 

Grota Painted Cave, insula Santa Cruz



Peşterile sunt cavităţi subterane, care s-au format ca urmare a scurgerii rocilor moi, proceselor tectonice, etc. În peştere vieţuieşte fauna unică, membrii cărei au dezvoltat alte sentimente şi modalităţi de circulaţie din cauza lipsei de lumină. Fiecare peşteră este o lume aparte, aici puteţi vedea frumuseţea catacombelor: stalactite, stalagmite.

 

Lumea minunată a peşterilor

Lu Di Cave sau Reed Flute Cave, Guilin China



Sălile subterane posedă, uneori, arcuri uriaşe, care pot găzdui un stadion. În interiorul peşterilor adesea curg şi provin râuri. Unele pot fi foarte afluete, ca şi în Deer Pestera din Indonezia. În această grotă puteţi găsi cascade imense, lacuri subterane. Aici vieţuieşte una dintre cele mai mari din lume colonii de lăstuni salangan - păsări uimitoare, care se deplasează în întuneric, ca liliecii, folosind echolocation. Ele construiesc din salivă cuiburi, "cuibul rândunicii" - o supă foarte stimată printre gurmanzi. Colonii mari de păsări şi lilieci acumulează depozite uriaşe de guano. În America de Sud, guano este activ utilizat pentru producerea îngrăşămintelor. Acolo producătorii de guano sunt guaharo - păsările mari din familia Caprimulgiformes.

 

Lumea minunată a peşterilor

Carlsbad Caverns, New Mexico


America de Sud este renumită pentru unul dintre cele mai mari masive de peştere în Mexic. Aici sunt cele mai lungi peştere din lume, multe dintre ele sunt inundate cu apă. Aceste locuri atrag fanii de scufundări în peştere (cave diving), unul dintre cele mai periculoase curente în speleologie. În peşterile din America de Sud sunt găsite peşti orbi din familia haratsinovyh. Dar cele mai unice creaturi ale lumii subterane sunt perenibranhiate (proteus) - amfibienii cu corpul lung, şi branhii externe. Oamenii de ştiinţă înca nu pot înţelege cum amfibienii au colonizat peşterile greu accesibile. În unele peşteri poate trăi un fel de animal unic, fie că este vorba de insecte, crustacee sau mamifere – modul lor de viaţă este surprinzător. Este foarte dificil de a supravieţui în peşteri, deşi acolo se simte o pace uimitoare. La oameni sub pământ se schimbă ciclul de viaţă, ei încep să trăiască 48 de ore într-o zi şi o noapte. Deşi cu peştere se asociază modul de viaţă al omului primitiv, acum în ele locuiesc doar în zonele aride.

 

Lumea minunată a peşterilor

Alexandra Cave, Naracoorte Cave National Park, South Ausralia



În peşterile din Asia de Sud-Est traieşte cel mai mic mamifer din lume – liliacul Craseonycteris thonglongyai. Acesta cântăreşte numai două grame! De asemenea, acest tip de lilieci este una dintre speciile de animale cele mai rare de pe Pământ.

 

Lumea minunată a peşterilor

Ash Cave, Hocking Hills State Park, Ohio


Unele peşteri sunt periculoase pentru om din cauza metanului, hidrogenului sulfurat şi altor gaze otrăvitoare. Cu toate acestea, anume aici locuiesc fiinţe, care nu depind de energia solară şi se hrănesc cu sulf şi compuşi de azot. Bacterii anaerobe nu au nevoie de oxigen, din contra, pentru multe dintre ele acesta este fatal. Lumea de bacterii, care nu au nevoie de energia Soarelui, spre deosebire de majoritatea locuitorilor de pe Pământ, a fost detectată, de asemenea, pe fundul oceanului, alături de "fumătorii negri". Prin urmare, mulţi oameni de ştiinţă au invocat teoria conform căreia sub suprafaţa lui Marte, care şi-a pierdut atmosfera, încă există viaţa - regatul bacteriilor, care se hrănesc cu roci.

 

Lumea minunată a peşterilor

Devetashka Cave, una dintre cele mai mari peşteri din Europa



Se socoate că peşterile sunt foarte puţin explorate. Prin urmare, atunci când pe Pământ nu au rămas pete albe, studierea peşterilor a devenit una dintre tendinţele cele mai prioritare. Cea mai mare peşteră din lume este Flint Mamontov în SUA - 590 km de pasaje. Pe al treilea loc se situează peştera Optimist din Ucraina, regiunea Ternopol - 230 km, aceasta, de asemenea, se consideră cea mai lungă peşteră de gips din lume. Cea mai adâncă peşteră din lume este Krubera-Crow - 2190 m, care a fost descoperită în Abhazia de o expediţie ucraineano-rusă. Complexitatea explorării acesteia se datorează sifoanelor subterane, în care aveţi nevoie de echipament pentru scufundări. Cele mai dificile peşteri printre speologi se consideră peşterile Napra şi Înzăpezită în Abhazia, mina Grigorian în Crimeea. Accentul în speologie se pune pe descoperirea celei mai adânci peşteri, de aceea se studiază activ massivele Arabica în Abhazia şi Munţii Taurus din Turcia, exploratorii sunt în speranţa de a detecta peşteri mai adânci, astfel au încă a face o mulţime de descoperiri.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 26 iulie 2010 15:16
Vizualizări: 9492

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
114
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
102
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
146
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
87