Lumea nu mai are nevoie de bancheri. Agricutura va deveni foarte profitabilă în următoarele decenii.
Jim Rogers, un investitor de pe Wall Street, susține că cultivarea produselor alimentare va deveni foarte solicitată și profitabilă în cel mai scurt timp.
Pentru prima dată după foarte mulți ani, lumea s-a confruntat cu problema "stocurilor insuficiente" a produselor alimentare, consideră Rogers. În plus, fermierii sunt acum un mare deficit. Aceștia îmbătrânesc, vârsta medie a unui agricultor constituie 58 de ani. Cumulați toate acestea și veți vedea o imagine foarte promițătoare pentru agricultură în întreaga lume.
”Agricultura a fost o afacere neprofitabilă în ultimii 30 de ani. Însă acum totul s-a schimbat. Nu mai avem nevoie mulți bancheri; dacă doriți să faceți o mulțime de bani în viitor, va trebui să vă învățați să conduceți un tractor ”, susține Jim.
Agricultura va fi una dintre cele mai interesante afaceri în următorii 10 ani.
Un studiu recent susține optimismul lui Rogers, numărul fermelor devine din ce în ce mai mic, ca și populația rurală, iar piața de consum are nevoie de tot mai multe produse alimentare de calitate, pe care holdingurile agro-alimentare nu le pot oferi.
De asemenea, în țările dezvoltate crește cererea pentru biocombustibil, și cultivarea plantelor pentru acesta a devenit o afacere de mare succes. Costul unei ferme medie s-a dublat în ultimii șase ani. Pe Wall Street investitorii sunt foarte dispuși să investească în agricultură.
Graficul de creștere a cererii pentru biocombustibil până în 2050
Spre exemplu, în orașul Grand Island, statul Nebraska, cu o populație de 48 500 de oameni au fost închise toate băncile, dar prosperă fabrica de combine agricole și rezervoare pentru stocarea cerealelor. Sunt create noi locuri de muncă, oamenii cumpără mașini tot mai scumpe.
În 1985 Ken Voytashevsky și-a pierdut o mare parte a terenurilor din cauza datoriilor tatălui. El a decis să recupereze afacerea oricât de greu nu i-ar fi. Pe la început, profitul parcă nici nu exista, așa de mici au fost prețurile la produse. Pentru a rămâne pe linia de plutire, el a fost nevoit să le vândă la un preț foarte mic. Dar în curând și-a construit noi hangare și a reparat vechile tractoare. Agricultorii cu experiență sfătuiesc să plătiți băncile cu bani în numerar pentru arenda pământului. În 1990, el împreună cu frații săi a cumpărat 160 de acri de teren. Atunci, prețul unui hectar a crescut la 2 000 de dolari SUA. Acum ei dețin 10 mii de hectare la un cost mediu de 4.000 dolari per acru, ce în total constituie aproximativ 24 milioane de dolari. Pe parcursul acestui an, venitul său poate ajunge la o cifră de 6 milioane de dolari.
John Willoughby, care deține 2 000 de hectare de teren, a devenit fermier în 1992, când tatăl său vitreg a ieșit la pensie. Anterior, John a lucrat într-o bancă și toți care auzeau despre intenția sa de a-și schimba profesia, duceau degetul la tâmplă. Acum afacerea îi merge mai bine. Câștigurile sale din acest an au crescut cu 25%. Cea mai mare parte a banilor fermierul cheltuie pentru a plăti datoriile sau a cumpăra echipamente noi.
Parlamentul american urmărește cu atenție domeniul agriculturii. Conform legislației mulți fermieri primesc subvenții. Însă din păcate legea favorizează creșterea cerealelor față de alte produse, și de asemenea, sprijină ferme comerciale mari și agricultorii amatori, care nu au o nevoie atât de mare de sprijin. În ciuda subvențiilor dotate de stat, domnul Voytashevsky spune că cu mare plăcere le-ar fi refuzat pentru a obține mai puține restricții în utilizarea terenurilor.