Lumea oamenilor în jurul lacului Baikal (+Foto)
Cu adevărat fără limite și cel mai adînc lac din lume Baikal adună mulți turiști pe malurile sale, iar localnicii îi spun mare. Noi am purces în călătoria pe malurile acestui gigantic bazin acvatic, pentru a simți spiritul și a afla totul aievea despre Baikal. Portalul nostru ecology.md este interesat de monumentele naturii de scară mondială, ce constituie moștenirea întregii omeniri și formează imaginea planetei noastre. „Marea frumoasă, sfîntul Baikal” în imaginile din cosmos se văd bine granițele lui, sub forma unor rupturi tectonice adînci, s-a extins în fața noastră ca o oglindă nemărginită, ce reflectă albastrul cerului. Suprafața Baikalului este atît de vie și schimbătoare. Va e un val mic, ce netezește malul, ba adîncimea liniștită și senină.
Lacul Baikal după mărimi este comparat cu o mare (lungimea are 630 km, iar suprafața 31,5 mii km pătrați), s-a format în rezultatul acțiunii celor mai grandioase forțe ale Pămîntului – mișcărilor tectonice a plitelor litosferei. Baikalul are și insule. Toate în acest lac amintesc de mare. Iar cea mai mare insulă este Olihon. Despre insula Olhon se pot povesti multe istorii și legende. Este de o frumusețe aparte și e nevoie de cel puțin trei zile pentru a-i cunoaște atmosfera și frumusețea malurile Baikalului sînt foarte diverse după relief, floră și faună. Baikalul are plaje pentru odihnă: cu nisip, pietre, pietriș, stîncoase. Și toată această diversitate pentru turiști este de două ori mai atractivă, dacă ne imaginăm că Baikalul se află la Sudul Siberiei înconjurat de munți, ale căror văi sînt acoperite de taigaua de conifere. În locurile unde rîulețele zgomotoase de munte (în Baikal se revarsă 336 de rîuri) se revarsă în lac pot fi văzute întinderi de pietre, în care unii cercetători ai Baikalului încearcă să găsească zăcăminte de pietre prețioase. Din Baikal izvorăște doar un rîu, foarte lat, tumultuos și puternic – Angara. Iar acest loc de unde începe rîul Angara prezintă o atracție aparte pentru turiști. Lacul Baikal a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO și este declarat drept moștenirea omenirii, deoarece conține o cincime din zăcămintele mondiale de apă dulce de pe planetă. Este cel mai mare și mai adînc lac, după cantitatea de apă dulce din lume. Iar cel mai prețios lucru este că apa conține foarte puține substanțe dizolvate. De aceea apa din lac este cristalină și transparentă. Autorul acestui articol, timp de cinci zile a consumat apă din Baikal așa procedează toți turiștii, veniți aici pentru a vedea natura Baikalului și de a o gusta.
În perioada estivală aici sînt deosebit de mulți turiști. O calitate distinctă a acestui monument unic al naturii este vîrsta lui respectuoasă – 35 milioane de ani. Pentru comparație, alte lacuri de proveniență naturală de pe planetă noastră există de doar cîteva mii de ani, iar cele artificiale – cîteva decenii. Această perlă a trecutului istoric al planetei noastre numără 2630 de organisme vii. Peste jumătate dintre acestea sînt endemice, adică pot fi întîlnite doar aici. Printre acestea, o treime sînt organisme ce vin din trecutul nostru geologic.
Vara pe Baikal e cald, însă apa din lac reușește să se încălzească doar pînă la10 grade. Doar în locurile mai puțin adînci, un om necălit poate găsi o apă acceptabilă și confortabilă.
Mulții, păduri de conifere, apa limpede, floră și faună uimitoare, aerul curat, îmbibat cu uleiuri esențiale, maluri pitorești, pe care trăiesc diferite popoare, au făcut din Baikal un obiect al turismului ecologic activ. Localnicii, printre care sînt ruși, bureați, mongoli, sînt ospitalieri și amenajează o mulțime de orășele turistice și păstrează mărturiile istorice ale trecutului glorios al acestor locuri. Apropo, numele lacului provine de la Baigaal ce în traducere din bureată înseamnă mare măreață.
Așadar, Baikalul întîmpină o mulțime de turiști ecologiști din toate colțurile lumii, fluxul cărora este atît de mare, încît special din cei mai apropiat oraș Irkutsk este construită o magistrală auto pictori, fotografi, biologi, geologi, jurnaliști, militari din diferite țări. Toți acești oameni au diferite viziuni privind odihna pe malul Baikalului. Și, din păcate, nu toți și nu întotdeauna o fac calm, fără a dăuna mediului ambiant. De cele mai multe ori, grătarele, masa cu băutură și gălăgia de lîngă rug se încheie îngrijorător pentru ecologi. Incendii, gunoi aruncat pe mal și ape poluate sînt consecințele modului în care ne-am obișnuit să ne odihnim. Cu toții cînd plecăm de acasă, ne aflăm în ospeție. Iar natura nu este o excepție. Un comportament decent la natură înseamnă un comportament decent în societate, în ospeție. Să nu lași gunoi în urma ta este posibil la fel ca și aflîndu-te în ospeție la prieteni. Toate deșeurile pot fi lăsate în locuri special amenajate sau luate cu noi dacă nu sînt asemenea locuri.
În cazul cînd omul nu a putut sau nu a dorit să-și petreacă timpul decent pe malul Baikalului, o fac în locul lor voluntarii din Irkutsk. Organizații ecologice și turistice acționează în comun, organizează acțiuni de curățenie. În aceste acțiuni este implicat tineretul, care vine la Baikal pe o săptămînă, pentru a curăța malurile lacului și a îmbunătăți ecologia localnicilor. Printre speciile rare ce se regăsesc în regiunea Baikalului este un animal deosebit – foca de Baikal. Ea se întîlnește doar în lac și în rîul Selenga. Mai mult nicăieri în lume nu veți vedea o asemenea focă. Dar și aici e greu să o vezi, doar dacă înoți foarte departe, acolo unde ajung cei mai curioși turiști, care au un interes viu față de Baikal. De obicei, pentru a vedea aceasta ființă minunată, trebuie să te porți ca în ospeție, respectuos și atent.
Cît privește incendiile, aici totul e și mai complicat și fin. La stingerea focului nu poate participa oricine, deoarece este nevoie de o pregătire specială. De aceea, cheltuielile pentru lichidarea consecințelor incendiilor sînt cu mult mai înalte, iar oamenii sînt aleși pe sprînceană. Dar și pagubele în urma acestei calamități sînt enorme pentru Baikal și locuitorii săi. Așa, de exemplu, incendiile puternice din anii trecuți au condus la migrația urșilor de pe malurile Baikalului pe insulele lui. Oamenii puteau vedea cum urșii treceau înot lacul, salvîndu-se, părăsindu-și casa, în căutarea noilor surse de viață și hrană.
Pe perimetrul lacului Baikal a fost construită o cale ferată, pe care circulă, cu regularitate, trenurile cu turiști. Este cel mai comodă și mai simplă metodă de deplasare.
Toate excursiile, călătoriile acvatice și cu automobilul, organizate de traineri experimentați, vă vor deschide lumea din jurul lacului Baikal, oricărui doritor și turist pregătit de asemenea călătorii. Fiecare își alege cele mai potrivite căi.
Dragi prieteni, poate nici nu e necesar să mergem atît de departe pentru a înțelege frumusețea și vulnerabilitatea naturii, a planetei noastre. Fiecare lac din Moldova are nevoie de atitudinea noastră grijulie în timpul odihnei. Iar oricît de infinită nu ar fi generozitatea naturii plaiului natal, sau altor locuri de pe planeta noastră, noi răspundem pentru ea în fața viitorului, prezentului, momentului. Fiți atenți și responsabili ecologic!
Anna Kunț