ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lumina artificială pe timpul nopții cauzează depresie 

 

Cercetătorii americani au ajuns recent la concluzia că oamenii care dorm cu un bec aprins sînt mult mai predispuşi la depresie. Ei au descoperit că lumina nocturnă, indiferent cît de slabă ar fi aceasta, poate afecta activitatea creierului, relatează MSNBC.

Chiar şi strălucirea emisă de un televizor sau de o veioză minusculă poate fi de ajuns pentru a influenţa în sens negativ sănătatea mintală.

Acesta este cel mai recent dintr-un lung şir de avertismente cu privire la pericolele aduse de dereglarea ciclului natural al organismului. Studiile anterioare au demonstrat că persoanele care lucrează noaptea sînt mai predispuse la cancer şi că expunerea prelungită la lumină în timpul nopţii duce la luarea în greutate.

În cadrul cercetării recente, specialiştii de la Ohio State University şi-au propus să afle cum sînt afectate rozătoarele de expunerea la o lumină slabă, în cele opt ore în care ar fi trebuit să doarmă. Astfel, ei au observat că, deşi lampa nu emitea radiaţii foarte puternice, comportamentul animalelor a avut foarte mult de suferit în urma acestui experiment. Totodată, hamsterii au fost supuşi unui test de măsurare a depresiei, în timpul căruia experţii au înregistrat cantitatea de apă îndulcită băută de fiecare mamifer, lipsa de interes faţă de recompensa cu pricina semnalînd o modificare a dispoziţiei. Concluzia a fost că rozătoarele expuse la lumină pe durata nopţii au prezentat mai multe simptome ale depresiei comparativ cu cele care au fost lăsate să doarmă pe întuneric. Analizele ulterioare au scos la iveală diferenţe semnificative în structura unei regiuni a creierului numite hipocampus.

„Hipocampusul joacă un rol cheie în tulburările stării afective, printre care se numără şi depresia. Chiar şi lumina difuză poate duce la apariţia comportamentelor depresive”, a declarat cercetătoarea Tracy Bedrosian.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 20 august 2014 17:09
Vizualizări: 1320

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
419
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
524
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430