Lumină nouă va salva Pământul
Lumină nouă va salva Pământul
În innograd Skolkovo reprezentanţii companiei Royal Philips Electronics au prezentat motive pentru care omenirea va trece în curând la iluminare cu LED, şi ce ar trebui să ştie oamenii atunci când cumpără becuri cu LED pentru a beneficia de noile tehnologii.
Apropo, acum în lume 30% de birouri, 65% din cele mai mari aeroporturi din lume, 30% de spitale, 35% de autoturisme şi 55% din stadioane de fotbal sunt echipate cu tehnică de iluminat de la Philips.
Consumatorii obişnuiţi deocamdată se gândesc, dacă merită să procure lămpile cu LED, mai scumpe. Oamenii simpli, care se gândesc la conservarea energiei, preferă să cumpere becuri fluorescente la preţul aproximativ de 100 de ruble, în timp ce lămpile cu LED costă acum 800-1000 de ruble. Între timp, profesioniştii preferă aceleaşi LED-uri. Companiile şi întreprinderile au început să aleagă surse de lumină cu LED, pentru că pentru ei pe primul loc sunt rentabilitatea investiţiei şi uşurinţa de întreţinere.
Cu toate acestea, există pronosticuri foarte frumoase. Dacă ele vor deveni realitate, atunci lămpi cu LED se vor vinde ca pâinea caldă la cumpărător de masă. Directorul pentru Strategie şi Dezvoltarea Afacerilor Philips în Rusia, Belarus, Kazahstan şi Ucraina Elena Seabrenko a spus în cadrul RBC: "Desigur, principalul dezavantaj al lămpilor cu LED este preţul ridicat pentru clienţii obişnuiţi, dar industria se va schimba şi ele vor deveni mai accesibile. Potrivit pronosticurilor noastre , acest lucru se va întâmpla în 2014-2015 ".
Nimeni nu se îndoieşte că viitorul aparţine iluminatului energetic eficient. Multe ţări adoptă legi care forţează cetăţenii să abandoneze vechile tehnologii. De exemplu, în Statele Unite au intrat în vigoare un act normativ, care presupune un refuz complet la surse de lumină ineficiente până în 2014, totodată cheltuielile se vor reduce cu mai mult de 20 de miliarde de dolari. În septembrie 2009, UE a interzis vânzarea becurilor incandescente de 100 de waţi, şi în 2012 această soartă va lovi toate becurile incandescente.
Este uşor de înţeles de ce autorităţile insistă ca cetăţenii să refuze la becuri cu care a fost învins întunericul din secolul trecut. Şi beneficiul nu este doar cel economic. Noi trebuie să ştim că 19% din totalul energiei electrice consumate în lume este folosit pentru iluminat. Iar o introducere generală a tehnologiei moderne de iluminare contribuie, potrivit experţilor, la economisirea pana la 40% din energie electrică consumată sau 106 miliarde de euro pe an. În plus, este şi un ajutor esenţial pentru natură: emisiile de dioxid de carbon în atmosferă se vor reduce cu 555 de milioane de tone pe an, în fiecare an, două terawaţi de energie electrică şi 1.5 miliarde de barili de petrol vor fi salvate.
În Rusia, de altfel, mai mult de 98% din birouri sunt dotate cu lămpi fluorescente cu o culoare standard, care sunt interzise pentru a fi utilizate în Europa. În general, 75% din sisteme de iluminat sunt create după tehnologia anilor 50-70 ai secolului trecut (iar la întreprinderile industriale - 90%). Înlocuirea completă a corpurilor de iluminat vechi în case, oficii, străzi şi pieţe comerciale poate duce la o economie de 57 - 80 la sută de energie, cu condiţia rambursării investiţiei în perioada de doi până la cinci ani. Totodată, potenţialul de economisire a energiei în Rusia constituie 6 miliarde de euro şi 20 de milioane de tone de CO2.
Astfel, odată ce aplicarea inovărilor este inevitabilă, este necesar să ne dotăm cu cunoştinţele necesare, ce fel de becuri sunt necesare, ce fel de becuri sunt importante. „Philips sugerează că lămpile cu LED pot funcţiona până la 25 mii de ore, - spune dna Seabrenko. - Tehnologia testării permite a verifica fiabilitatea lor în această perioadă de timp. În practică, luminile pot lucra şi mai mult timp - în funcţie de domeniul utilizării".
În plus, în conformitate cu dna Seabrenko, consumatorii nu sunt obişnuiţi să cumpere lampa, luând în considerare nu numai puterea, dar şi lumina ei şi căldura, care se măsoară în grade Kelvin (K). Lumină caldă – 2700 K este inerentă lămpilor cu incandescenţă. La lămpile cu LED căldura luminii poate fi total diferită, iar la becuri cu LED low-cost, cifra este de 4800-5000 K, lumina lor este rece. Lampa cu LED de 2700 K este un pic mai scumpă.
Sursa: rf-energy.ru