ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Luminile de pe marile clădiri ale lumii vor fi stinse sîmbătă seară, cu ocazia Earth Hour
 

De la Taj Mahal la Turnul Eiffel şi Empire State Building, marile clădiri din lume vor stinge luminile sîmbătă seară, în cadrul acţiunii Earth Hour, care îşi propune anual să atragă atenţia, fie şi numai pentru o oră, asupra încălzirii climatice, relatează AFP.

 

La ora locală 20h30, clădirile şi monumentele din peste 150 de ţări vor stinge luminile în cadrul cele mai ample manifestări ecologiste din lume. Vor rămîne în întuneric portul Sydney, poarta Brandenburg din Berlin, cascada Niagara, turnul Burj Khalifa din Dubai, zidurile Dubrovnikului din Croaţia, stadionul olimpic din Beijing, vechea cetate Erbil din Kurdistan, dar şi noi veniţi, cum ar fi pieţele Al-Jundi şi Palestina din Gaza, Mica Sirenă din Copenhaga sau replica statuii lui David de Michelangelo din Florenţa.

Operaţiunea a fost lansată de WWF în 2007, în Australia. În acest an, Opera din Sydney nu va rămîne în întuneric, fiind învăluită într-un halou verde care sugerează îndemnul de 'a trece la energii regenerabile'. Campania a căpătat o dimensiune mondială, implicînd 'sute de milioane de persoane', a declarat AFP Andy Ridley, cofondator şi director al acţiunii.

'Anul trecut, 7.000 de localităţi din 152 de ţări au participat la Earth Hour şi lucrurile iau o amploare tot mai mare pentru că, oriunde mergi în lume, oamenii se confruntă cu probleme de mediu', a spus el.

'Tot mai mulţi oameni participă la Earth Hour, dar ar fi nevoie de şi mai mulţi ca să activăm, aşa cum ne propunem, pîrghiile politice' în privinţa schimbărilor climatice, recunoaşte Ridley.

În afară de evenimentul în sine, organizatorii au vrut anul trecut să depăşească cadrul strict al mobilizării pentru problemele de climă şi au lansat în aceeaşi zi o campanie în favoarea angajării în diferite proiecte de mediu. În Rusia, de exemplu, activiştii ecologişti au profitat de Earth Hour pentru a strînge 100.000 de semnături pentru protejarea spaţiilor maritime din jurul exploatărilor petroliere, iar fostul preşedinte al Botswanei, Festus Mogae, s-a angajat să planteze un milion de copaci în ţară, începînd cu 100.000 într-o zonă foarte degradată din sud.

 

 

Sursa: noi.md

 

Sâmbătă, 23 martie 2013
Vizualizări: 1239

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
88
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
95
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
203
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
77