ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Management energetic în industrie



Management energetic în industrie

 

Întreprinderile ar trebui să se ocupe de optimizarea consumului de energie, reducerea costurilor de operare, îmbunătăţirea principalilor indicatori economici, precum şi de calitatea şi performanţa activităţii lor. Doar pentru multe întreprinderi industriale costul energiei constituie a doua sursă de cheltuieli bugetare, după materie primă.

În ultimii ani, o atenţie tot mai mare la nivel mondial atrage tehnologia de captare şi de stocare a carbonului (Carbon capture and storage - CCS), care are drept scop de a reduce emisiile de dioxid de carbon provenite de la întreprinderile industriale. Motivul - îngrijorarea generală cauzată de schimbările climaterice globale. Nu este nici o îndoială că această preocupare va continua: Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că cererea de energie va creşte până în 2030 cu unu şi jumătate, şi acest lucru, la rândul său, înseamnă o creştere a emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, rămân încă necunoscute consecinţele depozitării subterane, pe termen lung, a marilor cantităţi de dioxid de carbon. Toate acestea sugerează că nu trebuie să ne aşteptăm la dezvoltarea omniprezentă a programelor CCS în viitorul apropiat.

Dar, din fericire, în timpul nostru companiile din industria grea (inclusiv din industria chimică şi de petrol şi gaze) cunosc multe alte modalităţi de a realiza reduceri de emisii de gaze cu efect de seră: ele se află în domeniul managementului energetic eficient al întreprinderilor.

Cu climatul economic actual, îndeplinirea acestor sarcini este deosebit de relevantă. Odată cu declinul ratelor de rentabilitate pentru proiecte de investiţii capitale, se găsesc tot mai puţine resurse financiare. Companiile vor încerca să administreze eficient activele lor pentru a reduce costurile de operare înainte de a lua decizii privind investiţiile majore, de aceea ele îşi vor concentra eforturile în viitor asupra implementării eficienţei energetice.

Întreprinderile interpretează diferit conceptul privind managementul energetic. De regulă, dificultatea constă în identificarea combinaţiei optime de îmbunătăţiri, care ar îndeplini cerinţele proceselor de producere şi sistemelor de sprijin actuale, precum şi în utilizarea capacităţilor în conformitate cu obiectivele de afaceri. O abordare complexă a managementului eficienţei energetice poate oferi economii semnificative a costurilor de energie şi, în consecinţă, reduce emisii de gaze cu efect de seră.

Realizând programe de gestionare a energiei, cu accent pe cerere şi ofertă, companiile pot obţine rezultate impresionante, uneori chiar mai mult de 15% din costurile lor anuale de energie, cu o rată foarte atractivă de rentabilitate a capitalului investit. Prin urmare, practicile avansate constituie în dezvoltarea unei abordări durabile, raţionale, care presupune monitorizarea continuă a operaţiunilor şi se axează pe îmbunătăţirea implementărilor.

Pentru companiile din acest sector posibilitatea de a monitoriza şi ă compara performanţele lor cu cele planificate, contractuale şi bugetare are o importanţă decisivă. Deoarece consumul de energie este un indicator important al activităţii întreprinderilor, utilizatorii vor începe să urmărească îmbunătăţirile semnificative şi constante ale proceselor de afaceri.

 

Autor: Eric Petela, director de consultări în afaceri AspenTech, Inc

Sursa: rf-energy.ru cu link pe Energyland.info

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 10 iunie 2011 17:06
Vizualizări: 1916

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
129
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
111
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
165
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
110