ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mango – fructul fericirii




 

Mango numit si “Regele fructelor” are un gust atat de bun incat oamenii uita ca acest fruct este si sanatos.

Mango este fruct carnos si creste nativ in Asia de sud, de unde a fost raspandit in intreaga lume si a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale. Mango este fructul national in India, Pakistan, Filipine unde fructele si frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunti, sarbatori publice si ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc pana la 35-40 m inaltime si fructifica pana la varsta de 300 de ani. Radacina patrunde pana la adancime de 6 m si se ancoreaza bine in sol. Frunzele sunt vesnic verzi si se inchid la culoare pe masura ce se maturizeaza. Florile sunt mici albe si se termina intr-un panicul. Fructele au nevoie de trei pana la sase luni sa se coaca. Fructele coapte variaza ca marime si culoare in functie de soiuri, si pot fi galbene, portocalii, rosii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sanatate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetarile au aratat faptul ca fructele de mango contin compusi antioxidanti care protejeaza impotriva cancerelor de colon, de san, leucemie si cancer de prostata. Acesti compusi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil, precum si foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectina si vitamina C ajuta la scaderea nivelului de colesterol, in special lipoproteine de densitate joasa, LDL.

Curata pielea: In cazul pielii, fructul poate fi folosit atat intern cat si extern. Mango curata porii infundati, astupati si contribuie la eliminarea cosurilor.

Sanatatea ochilor: O cana plina cu felii de mango furnizeaza 25% din valoarea zilnica necesara de vitamina A, care promoveaza o vedere buna si previne fenomenul de orbire pe timpul noptii precum si ochii uscati.

Alcalinizeaza intregul organism: Acidul tartric, acidul malic si o urma de acid citric identificate in fructe ajuta la mentinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta in diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulina din sange. Remediul traditional, preparat acasa, implica fierberea frunzelor in apa, lasarea lor in lichid peste noapte si ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineata. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scazut (41-60), astfel incat cantitatile moderate nu vor determina cresterea nivelului de zahar.

Imbunatateste viata sexuala: Mango este o sursa foarte importanta de vitamina E si ajuta in aceasta directie.

Imbunatateste digestia: Fructele contin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajuta, de asemenea, digestia si eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de caldura: Prepararea sucului din fructele de mango verde si amestecarea cu apa si un indulcitor (daca doriti) contribuie la racorirea organismului si previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt franti de oboseala atunci cand viziteaza climatele ecuatoriale se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, in special muschii. Rinichii devin supraincarcati cu toxine in acest proces.

Stimuleaza sistemul imunitar: Cantitatile generoase de vitamina C si vitamina A continute in mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne mentin sistemul imunitar sanatos si puternic.
Maimutele aleg sa manance samburele unui mango verde. Vindecatorii ayurvedici sugereaza ca samburele este cel care furnizeaza maimutelor energie, rezistenta si putere sa sara in copaci.
Potrivit unora, mango sunt consumate in stare proaspata mult mai mult decat orice alt fruct din lume. Este cultivat cu peste 4000 de ani in urma iar din punct de vedere biologic, este considerat o ruda apropiata altor plante cu flori, precum fi caju si fistic. Mango sunt utilizat pe scara larga in bucatarie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, muraturi, sosuri. Din pulpele coapte se fac jeleuri, sucuri, bauturi, piure, inghetata, dar si unele retete traditionale avand printre ingrediente ardei iute si orez.

Se estimeaza ca productia mondiala de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producator de mango cu 16 milioane de tone. Urmeaza China cu 4 milioane de tone,Tailanda 2 milioana de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic, si Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. In Europa, copacii de Mango s-au adaptat foarte bine in Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Exista peste 1000 de soiuri diferite de mango. Daca ati cumparat mango, spalati-l temeinic inainte de al consuma sau tineti-l in apa peste noapte.

 

Sursa: agriculturae.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 21 decembrie 2014 15:59
Vizualizări: 2204

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
210
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
328
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
439
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
292