ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Marele zid verde din Africa va opri înaintarea pustiului pe timp scurt

Timp de 10 ani, continentul african nu renunță la ideea de a sista înaintarea pustiurilor Sahelea și Sahara, care lasă nefavorabile pentru viață multe raioane ale țării din jurul pustiurilor.

În acest scop a fost elaborat proiectul de plantare a unei fîșii forestiere, așa-zisul Zid Verde, care va străbate pustiul și va extinde spațiul pentru viața comunităților locale.

În 2007, în cadrul proiectului lansat de uniunea Africană, 11 țări ale Africii au drept scop să amenajeze un zid vere de 7700 și 15 km. Fășia forestieră trebuie să lege Dakarul de pe litoralul Atlantic cu orașul Djibouti de pe malul Mării Roșii a opri înaintarea Saharei spre sud.

Acest proiect va implica 11 țări africane: Burkina-Faso, Djibouti, Eritreea, Etiopia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan și Ciad.

Bugetul constituie 3700 miliarde de euro, banii urmînd a fi alocați în cadrul simmit-ului climatic de la Paris în 2015, în special de Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare, Uniunea Europeană, Organizația pentru alimentație și agricultură a ONU și organizații private ca Fondul internațional pentru conservarea naturii.

Proiectul Marele zid din Africa

Drept exemplu al proiectului „Marele zid verde” poate fi considerată activitatea lui „Che Ghevara” african Tomas Sankara (1949-1987), care lupta deșertificarea pămînturilor din țara lui în perioada de aflare în funcție a președintelui Burkina-Faso în 1983-1987 (pe timpul președinției lui au fost plantate 10 milioane de copaci, care au oprit înaintarea nisipurilor Saharei spre sud.

În iulie 2005 Uniunea Africană a susținut proiectul Great Green Wall. Un rol considerabil în adoptarea acestei decizii l-a avut poziția președintelui Uniunii Africane.

Pentru realizrea proiestlui specialiștii au selectat 37 de specii (la mijlocul anului 2010). În mare parte sînt specii locale, capabile să se dezvolte normal în condițiile climei toride cu o cantitate de precipitații de la 100 pînă la 400 de milimetri pe an.

Crearea acestui zid natural este extrem de importantă, pentru a evita o viitoare catastrofă umanitară din cauza foametei, deoarece potrivit ONU, aproape la 500 de milioane de africani calitatea vieții scade din cauza încălzirii globale, în timp ce aproape 60 de milioane vor fi nevoiți să-și părăsească casele din cauza deșertificării. E foarte trist, nu-i așa?

Unii savanți consideră că acest proiect este prost gîndit din punct de vedere ecologic. Totodată, există o opinie că în condițiile unei sărăcii extreme a populației locale va fi greu să fie protejați copacii de defrișările pentru foc. Dar, totuși, activitățile continuă, în pofida criticilor.

Conform raportului Ecosia, în cadrul proiectului au fost plantați aproape 3 milioane (3746777 pînă la 8 martie 2016) de copaci , în special în Burkina Faso.

În Senegal, au fost sădiți 11 milioane de copaci și această țară este considerată drept cea mai dezvoltată în acest proiect, 27 de mii de ha au fost restabilire. Terenurile au fost asanate și le-au permis comunităților să-și majoreze veniturile și să producă alimente pentru familiile lor. În Senegal deja au fost extinde 150 de km. În fiecare an, sunt plantați circa două milioane de copaci, dintre care rezistă 70-75%.

Великая зеленая стена Африки остановит пустыню в короткие сроки

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329