ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Material asemănător cu ţesut din nanotuburi de carbon generează electricitate din aer
 

 

Cum vă place ideea de a sta în maşină proprie într-un sacou complet normal şi în acelaşi timp a genera energie electrică? Sau, de exemplu, a încărca telefonul de la materialul izolator al bateriilor? Un astfel de potenţial posedă nanomaterialul nou, care poate genera electricitate din mediul înconjurător.

 

În prezent, la Centrul de Nanotehnologii şi materiale moleculare pe lângă Universitatea din Wake Forest se efectuează un studiu privind dezvoltarea unui material unic, denumit Power Felt, un dispozitiv asemănător cu un ţesut, care transformă căldura ambiantă în energie electrică. Acum, oamenii de ştiinţă testează invenţia, care în viitor poate deveni o tehnologie revoluţionară.

În ciuda faptului că materialul este realizat din nanotuburi de carbon, încorporate între fibrele de plastic, la atingere şi în aparenţă acesta este foarte similar cu pâslă, ţesătură, care este cunoscută pentru caracteristicile sale de a păstra căldura. Cu toate acestea, noul material este mult mai interesant, decât pâsla obişnuită. Fiind aproape de ceva cald, această pâslă poate genera electricitate din diferenţa de temperatură. Acest lucru înseamnă că electricitatea poate fi produsă cu ajutorul unei simple izolaţii a unui obiect, fie corpul uman sau bateria.

"Pierdem o mulţime de energie sub formă de căldură. De exemplu, absorbţia energiei pierdute a maşinii poate îmbunătăţi eficienţa consumului de combustibil, furnizând energie electrică la sistemele utilitare, cum ar fi radioul, aerul condiţionat sau sistemul de navigare", - spune un cercetător de la Universitatea Wake Forest, Corey Hewitt , - "în prezent termoelectricitatea este foarte puţin dezvoltată, astfel încât există un câmp larg pentru noi oportunităţi".

Autorii tehnologiei văd posibilitatea de aplicare în diferite domenii, începând cu truse de urgenţă, care pot încărca lanterne şi aparate de radio înainte de taxare, player MP-3 şi monitoare de control ale inimii alergătorilor. Toate acestea vor reduce facturile pentru electricitate.

Singurul obstacol pentru utilizarea în masă a noului material este preţul lui. Dispozitivele termoelectrice folosesc în compoziţia lor un material foarte eficient, numit telurura de bismut, şi cercetătorii spun că preţul lui ar putea fi de aproximativ o mie de dolari pentru un kilogram. Însă oamenii de ştiinţă cred că, telurura de bismut, la fel ca şi siliciu, poate fi optimizată în ceea ce priveşte cantitatea materialului utilizat necesar pentru a dezvolta dispozitivul, şi cândva o etichetă termoelectrică pe coperta telefonului va costa doar un dolar.

Chiar dacă preţul invenţiei este ridicat, cercetătorii nu au renunţat la speranţa de a găsi investitori pentru a lansa Power Felt în uz comercial. Poate că va fi o tehnologie care va deveni disponibilă în următorii câţiva ani.

 

Autor Irina Kovaleva  

 

 

Sursa: facepla.net

 

Luni, 19 martie 2012
Vizualizări: 2747

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
1022
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
365
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
480
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
389