Materiale termoizolante din in – plusuri fără minusuri
În prezent nu e greu să găsești materiale termoizolante energoeficiente și ieftine. Pe piață sînt prezentate materiale din vată minerală tradițională, panouri PIR produse și în Rusia, și așa-zisele panouri suedeze.
Toate își au avantajele lor. Însă pentru cei care atrag atenția în primul rînd la materialele ecologice, o soluție poate fi izolarea termică din in, care nu doar combină toate avantajele termoizolatoarelor „moderne”, dar și le depășește. În Rusia, inul era prețuit din timpurile străvechi pentru calitățile lui, din el era confecționată îmbrăcăminte, era folosit drept remediu, în alimentație și cu el încălzeau casele. În calitate de termoizolant, inul este un material durabil, fiabil și sigur pentru oameni și mediul ambiant.
Astăzi, sînt produse cîteva tipuri de materiale din in: sub formă de panglică pentru încălzirea geamurilor și ușilor, saltele – pentru izolarea acoperișurilor și pereților exterior, de fibre – pentru acoperirea crăpăturilor dintre lemn și planșe, ce sînt un material universal și termoizolant și este potrivit pentru podea, pod, pereții interiori și exteriori, pentru acoperișuri, mansarde.
De regulă, planșele sînt ambalate cîte 4-8 bucăți. Dimensiunile unei planșe sînt de 1000x625 mm, iar grosimea e de două tipuri – 50 sau 100 mm. Astfel, volumul unui set constituie o pătrime de metru cub. Astăzi, pe piață sînt cîțiva producători de planșe din in. Costul lor este aproape același. Astfel, un metru cub de material termoizolant din in costă 5-6 mii de ruble sau în medie 1400 de ruble pentru un set cu volumul de 0,25 metri cubi.
Acest material este sută la sută natural și e confecționat din in, amidon și borax - compus al borului sub formă de sare, care asigură caracterul antiincendiar. Astfel, planșele din in nu sînt toxice, nu elimină substanțe nocive, nici praf, de aceea, sînt utilizate acolo unde cerințele igienice sînt foarte înalte.
Mai mult, planșele din in nu sînt doar inofensive, dar, potrivit unor date, chiar sînt folositoare. Inul este un antiseptic natural, ale cărui proprietăți se păstrează și în materialul termoizolant. Acesta funcționează ca un filtru, purificînd aerul, înlăturînd mirosurile neplăcute și inhibînd flora patogenă.
Un alt argument pentru apărătorii mediului – ele sînt fabricate din resurse regenerabile, spre deosebire de vata minerală, care necesită cantități colosale de energie termică. Însă caracterul ecologic nu este singurul avantaj al planșelor din in. Acestea sînt rezistente la fluctuațiile de temperatură și asigură o izolare termică excelentă, datorită coeficientului mic de conductibilitate termică - 0,34. Iar coeficientul de absorbție acustică este, de la 0,25 pe frecvențe joase pînă la 1,96 – frecvențe înalte, fapt ce permite soluționarea problemei de izolare fonică la construcția casei. Planșele din in nu mențin arderea și sînt clasificate drept materiale rezistente la foc.
Pentru cei care își construiesc singuri casa, un argument important de a folosi planșele din in este montajul simplu și comod. Datorită dimensiunilor sale, planșa se înscrie ideal în construcția clădirii.
În favoarea acestui termoizolant vorbesc și datele despre durabilitatea lui. Astfel, o planșă din in poate servi timp de cel puțin 60 de zile. De asemenea, în acest timp ea nu se va deforma, nu va fi afectată de dăunători și ciuperci.
Sursa: eco-domishko.blogspot.md