Mazărea Verde – proprietăți, beneficii și contraindicații
Mazărea verde este plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Previne și tratează anemia, sindromul oboselii cronice, ischemia, infarctul, osteoporoza, infecțiile cu helicobacter pylori, bolile renale și cancerul.
Mazărea verde este una din cele mai sănătoase leguminoase pe care nutriționiștii ne îndeamnă să o includem mai des în dietă. Boabele de mazăre conțin un sortiment unic de fitonutrienți cu efect protectiv asupra organismului.
Având în vedere compoziția ei nutritivă deosebit de puternică, suntem surprinși că mazărea verde a fost așa de puțin studiată de cercetători ca un aliment esențial pentru sănătate, atenția fiind mai mult îndreptată spre fasole.
Vitamina A (160g/porție)
Vitamine din complexul B (32% din DZR
Vitamina C (40% din DZR
Vitamina K (52% din DZR)
Fosfor (30% din DZR
Potasiu (22% din DZR)
Magneziu (15% din DZR)
Zinc (12,6% din DZR)
Seleniu
Mazărea verde – ce boli previne și tratează
Anemia feriprivă, sindromul oboselii cronice
Hipertensiunea, ischemia cardiacă, ateroscleroza, infarctul
Infecțiile cu Helicobacter
Constipația
Diabetul
Bolile renale
Osteoporoza
Cancerul (de sân, ovarian, de col uterin, de prostată)
Efecte antioxidante
În studiile realizate până în prezent, mazăre verde a arătat îndeosebi proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii. Boabele de mazăre verde sunt încărcate cu antioxidanți și substanțe anti-inflamatorii de tipul flavonoidelor, carotenoidelor, acizilor fenolici sau polifenolilor.
Un anti-inflamator cheie din mazărea verde este Omega-3. Cercetările recente au arătat că o ceașcă de mazăre verde conține 30 g de acizi grași Omega-3 grăsimi. Această listă impresionantă de substanțe antioxidante și anti-inflamatorii sunt asociate de cercetători cu un risc mai mic de boli inflamatorii, boli cardiovasculare, diabet sau artrită.
Mazărea verde scade riscul de cancer gastric
Mazărea conține un polifenol numit coumestrol – care a fost studiat pentru capacitatea de a combate cancerul de stomac. Un studiu realizat în Mexico a arătat că un consum zilnic de mazăre verde, împreună cu alte legume proaspete, poate reduce în mod semnificativ riscul de cancer gastric.
Mazărea verde scade riscul de diabet
Inflamațiile cronice și stresul oxidativ cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Din acest motiv, consumul de mazăre verde a fost asociat cu un risc redus de hiperglicemie și diabet.
Mazărea verde conține în plus fibre și proteine, substanțe esențiale care ajută la reglarea ritmului de digerare a alimentelor din corp, și implicit la scăderea timpului de transformare a zaharurilor și carbohidraților în energie. Cu o mai bună reglementare a metabolismului carbohidraților, nivelurile noastre de zahăr din sânge și insulină pot rămâne stabile.
Oferă protecție împotriva bolilor de inimă
Mazărea verde este un aliment benefic pentru inimă. Pentru funcționarea corectă a vaselor de sânge, avem nevoie de o dietă bogată în alimente care conțin antioxidanți. Acestea oferă protecție împotriva oxidării colesterolului și bolilor inflamatorii. Formarea de plăcii arteriale începe de la stresul oxidativ și inflamațiile excesive din corp. Aportul de acizi grași Omega-3 și Vitamine din complexul B scad de asemenea riscul de probleme cardiovasculare. Mazărea verde este o sursă bună de Vitamina B2, B3, B6 și B9, cu efecte cardioprotectoare.
Contraindicații
Persoanele care suferă de litiază renală cu urați sau au un nivel mare de uree în sânge, trebuie să consume mazăre verde cu precauție.
Sursa: lataifas.ro