Mecca — viitorul lider al energiei regenerabile din Orientul Mijlociu
Mecca, anual vizitată de milioane de pelerini din întreaga lume musulmană, va deveni primul oraș din Arabia Saudită, în care va fi construită o unitate pentru producerea energiei din surse regenerabile.
Primarul oraşului Mecca, Osama Al-Bar, a declarat că pe 5 ianuarie 2013 este programat un concurs pentru a selecta dezvoltatorii din cele două duzini de concurenți care doresc să depună eforturi şi să profite în urma construirii și exploatării obiectelor energetice de o capacitate de 385 GW / h pe an, inclusiv 100 MW produşi de panourile solare.
Aceste planuri semnifică că chiar și șeicii petrolieri intensifică eforturi pentru a diversifica sursele de energie. Guvernul Central al Arabiei Saudite, este în căutarea investitorilor pentru a aduce în economia ţării 109 miliarde de dolari şi a crea sectorul propriu de energie solară. Scopul eforturilor guvernamentale este obținerea în 2032 a unei treimi de energie, de care țara are nevoie, de la Soare, în timp ce la ziua de azi toate resursele solare sunt aproape neexploatate.
109 miliarde dolari este o sumă enormă. Potrivit Bloomberg New Energy Finance, în anul 2011 toate țările din lume au investit în energia solară 136 miliarde de dolari.
Proiectul din Mecca, corespunde aspirațiilor guvernului și după cum a menţionat Adnan Amin, directorul general al Agenției Internaționale pentru Surse de Energie Regenerabile (International Renewable Energy Agency), poate servi ca un punct de reper pentru alte oraşe din Orientul Mijlociu, în ceea ce priveşte adaptarea la noile tehnologii.
86% din bugetul Arabiei Saudite este format din veniturile obţinute în urma v]nzărilor de petrol. Țara este implicată în explorarea zăcămintelor de gaze naturale, planifică să dezvolte intensiv energia solară și nucleară, care ar reduce consumul propriu de hidrocarburi și ar salva materia primă valoroasă pentru export. Anul trecut, ponderea energiei din sursele regenerabile în balanța energetică a Arabiei Saudite a constituit mai puțin de 1%.
Între timp, țara are vaste resurse solare. Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă locali, au descoperit că în regat, la fiecare metru pătrat revine zilnic 4,5-7 kilowați de radiație solară. Potrivit Asociației Europene de Industrie Fotovoltaică (European Photovoltaic Industry Association), cea mai însorită țară europeană Grecia, primește doar 1,7 kW /m2.
Potrivit primarului orașului Mecca, Osama Al-Bar, în oraş pot fi create diferite obiecte energetice, care vor folosi ca biomasa energiei solare și eoliană, precum și combustibilii fosili. Energia va fi folosită de oraş pentru a ilumina 35 de tuneluri și va compensa parțial costurile anuale pentru cumpărarea energiei electrice, care constituie aproximativ 26,6 milioane de dolari pe an.
"Suntem deschişi pentru toate opţiunile," - a declarat Osama Al-Bar. "Dar, o condiţie obligatorie este folosirea energiei solară, apoi toate celelalte surse de energie pot fi examinate". În plus, primarul a declarat că Mecca, zilnic produce pana la 4000 tone de gunoi, care de asemenea, pot fi folosite pentru generarea energiei.
Prin legile locale, obiectele energetice construite vor rămâne în proprietatea investitorilor pînă ce nu-şi vor rambursa investițiile. În tot acest timp, Mecca va cumpăra energia produsă. După schimbarea proprietarului, orașul va vinde energia de sine stătător, ca şi toți producătorii independenți.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net