Media-ICT: casă gonflabilă ecologic curată
Media-ICT: casă gonflabilă ecologic curată
Casa pasivă
Gândiţi-vă cine, în condiţiile climei temperate, nu s-a confruntat cu problema schimbării temperaturii aerului şi, în consecinţă, problema menţinerii unei atmosfere normale în încăpere? Încălzitoare, aerul condiţionat, încălzire centrală şi răcire, ventilatoare şi alte mijloace de luptă cu condiţiile meteorologice nu numai sunt costisitoare pentru bugetul nostru, dar de asemenea, provoacă daune semnificative mediului înconjurător. Trebuie doar să ne imaginăm numărul de climatizoare incluse prin toată lumea în mijlocul verii. Arhitecţii din compania spaniolă Cloud 9 Arhitecture recent au deschis la Barcelona o clădire specială gonflabilă Media-ICT, care cu ajutorul membranei speciale reglementează microclima în încăpere. Este posibil că în anii apropiaţi vom putea procura la magazine de materiale de construcţii o membrană cu proprietăţi minunate.
Clădirea înaltă cu un aspect futurist a apărut ca rezultat al reconstrucţiei unui depozit abandonat în centrul oraşului. Clădirea poate fi considerată, pe bună dreptate, un exemplu demn de proiectare arhitecturală raţională datorită faptului că construcţiile exterioare ale clădirii sunt „ambalate” într-o membrană specială ETFE (Ethylene Tetra Fluoro Ethylene), care are proprietatea de a se umfla sau a se dezumfla pentru a reglementa microclima în camerele interioare ale structurii.
Clădirea are un acoperiş cu celule fotovoltaice, un sistem pentru colectarea şi folosirea apei de ploaie, precum şi un sistem de răcire centralizată, acest echipament va permite practic să se elimine "amprenta de carbon", transformând casa într-o clădire ecologic curată.
Faţada gonflabilă din partea de sud este formată din segmente de formă triunghiulară din ETFE. Este un termoplastic inovator transparent, care în zilele noastre se foloseşte ca o alternativă a sticlei. Compoziţia materialului include teflon, peliculă şi staniol. În camere de aer, amplasate între straturi ETFE, sunt montaţi senzorii de iluminat, care extind sau comprimă camere în funcţie de intensitatea radiaţiei solare.
În timpul verii, aceste membrane "respirabile" joacă rolul de paravan împotriva căldurii solare şi razelor ultraviolete, creând astfel o răcoare în interior. Un filtru de aer reaminteşte compus de azot, care într-o stare de ceaţă poate fi folosit pentru a proteja împotriva radiaţiilor solare. În timpul iernii, membrana din contra se deschide pentru a absorbi cât mai mult posibil, lumina soarelui.
În afară de numeroase celule fotovoltaice pentru a asigura casa cu energie electrică, pe acoperişul Media-ICT creşte o grădină. Sistemul de colectare a apei de ploaie, instalat pentru a acoperi costul apei întru necesităţile tehnice, permite, în primul rând, a colecta apa de ploaie în rezervoare imense şi apoi – a o trimite în instalaţiile sanitare, precum şi în sistemul de răcire.
Sursa: inhabitat