Medicina populară rusă: tratamentul cu ierburi medicinale
Rusia a fost întotdeauna bogată în plante medicinale și, astfel, tratamentul cu ierburi naturale a fost larg răspândit. În Rusia, pelinul se utiliza pentru a reduce febra, sucul de mesteacăn pentru tratamentul plăgilor purulente, gudronul ca un dezinfectant, merișoarele, scorușul și zmeura sălbatică – pentru a se vindeca de scorbut etc.
Multe din obiceiurile și proverbele poporului rus promovează măsuri de igienă: "Trăiește cu mintea - și de leac n-ai nevoie", " La baie cu aburi să te duci – menții trupul curat, și duhul îl educi" și altele. Interdicțiile ce în Rusia se consideră "păcat", iar la multe popoare - "tabu", deseori exprimau cerințe de igienă necesară. Astfel, obiceiul de a mânca mere doar după "sfințirea" lor, la sărbătoarea Mântuitorului, în esență, este o avertizare împotriva consumului de fructe necoapte; noțiunea de "ochiul rău" ajută de a preveni răcirea sau îmbolnăvirea nou-născutului atunci când este vizitat de străini. Obiceiurile și proverbele ruse, colectate de V. I. Dal în cartea sa "Proverbele poporului rus", sunt evidențiate în secțiunea "Sănătate și boală".
Cunoștințele practice despre vindecare, acumulate de-a lungul secolelor, făceau Rusia de renume în ceea ce privea medicina pe bază de plante, medicii străini de multe ori s-au folosit de experiența aceasta. Deja în secolul al IX-lea din Novgorod se exportau burete din larice (ca medicament anti-tuberculoză). Decoct de coajă de frasin, care de mult timp s-a folosit în străinătate împotriva malariei, inițial a fost făcut de ruși. Despre decoctul din muguri de ruginare (ledum), ca un antitusiv puternic, în străinătate au aflat, de asemenea, de la medicii din Novgorod. Primii din Europa au folosit ficatul de cod împotriva ”orbului găinilor”. Infuzia de frunze de pătlagină se utiliza pe scară largă pentru plăgi purulente externe, usturoiul – împotriva bolilor intestinale, iar apa de usturoi se folosea pentru spălarea întregului corp în timpul epidemiilor (de ciumă, dizenterie, etc.).
În spițeriile vechi ruse obțineau fosfor din acid fosforic, se preparau ape aromatice, emulsii din diferite plante, sucuri și extracte. Ca o băutură energizantă în spițerii se prepara cafeaua curativă din boabe de cafea prăjite, precum și din semințe și rădăcini de alte plante; vin și bere medicinală.
Însă componentele principale a oricărui tratament în Rusia din cele mai vechi timpuri au fost plantele medicinale, care datorită zonei geografice specifice acumulau o putere de vindecare atât de mare, încât se considerau drept magice în întreaga lume.
Pentru omul contemporan tratamentul pe baza de plante medicinale, după rețete străvechi, a devenit extrem de important. Sarcina noastră astăzi e să nu pierdem, să nu uităm despre experiența neprețuită vindecării tradiționale, acumulată în Rusia din moși-strămoși. Aceste rețete pot să învingă o mulțime de boli, care au devenit factori indispensabili ale societății moderne.