ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Meditaţia returnează lumii o formă nouă



Meditaţia returnează lumii o formă nouă

 

Cuvântul "meditaţie" este la fel de vechi ca şi practica lumii. Marele Buddha cu ajutorul ei a găsit drumul spre Nirvana. De atunci, meditaţia a rătăcit prin lume în diferite forme şi sensuri, dobândind o conotaţie religioasă, filosofică sau psihiatrică. Ea a fost practicată de budiştii, yoghinii, adepţii lui Platon şi Jung, hipioţii cu părul lung şi semenii lor.

Astăzi, având în vedere moda la totul din est, meditaţia, se bucură de o popularitate mare.

Oamenii care practică, în mod regulat, meditaţia, susţin că exerciţiile le ajută să se relaxeze, dau un impuls de energie, vitalitate, ajută să privească lumea mai calm. Desigur, astfel de modificări în percepţia mentală nu pot să nu să se bazeze pe o fundaţie mai profundă. În căutarea cauzelor influenţei meditaţiei asupra psihicului uman, oamenii de ştiinţă din întreaga lume au efectuat sute şi sute de studii, în care au examinat efectele biochimice psihologice şi fiziologice ale practicilor de meditaţie asupra organismului uman.

Primele studii au fost îndreptate pentru a studia schimbările fiziologice. ritmul cardiac, temperatura corpului, funcţiile organelor aparte. Într-adevăr, experimentele au confirmat că în timpul sesiunii la practicianul se reduce intensitatea proceselor metabolice, cantitatea oxigenului consumat şi, prin urmare, a dioxidului de carbon produs, scade nivelul de acid lactic în sânge. Pe scurt, un practician bun poate ajunge la o stare hipometabolică unică. Chiar şi sesiuni de o singură dată afectează sistemul cardiovascular. Deosebit de productive în acest sens, sunt practicile de concentrare asupra respiraţiei. Scăderea ritmului cardiac duce la o scădere a tensiunii arteriale, lucru, care este foarte util pentru hipertensiune. De asemenea, studiile au arătat că meditaţia regulată poate regla fluxul sanguin în anumite părţi ale corpului. De exemplu, concentrându-se asupra gleznelor, puteţi ridica temperatura la glezne. În virtutea acestei capacităţi călugării budişti şi yoga pot medita în linişte goi în troienele de zăpadă, fără teamă de hipotermie.

Budiştii cred că gândirea pură şi concentrată (care apare în timpul meditaţiei) are o forţă şi un efect extraordinare. Prin urmare, dacă un timp îndelungat, în mod continuu, fără a distrage atenţia, putem medita la simpatia universală a lumii, este o posibilitate de a spori înţelegerea între oameni şi dragostea, care lipseşte mult oamenilor. Budiştii cred că în acest mod putem opri războiul. Atunci când există dragoste şi compasiune - nimeni nu va lupta.

Savanţii sunt interesaţi şi de efectele meditaţiei asupra creierului. Experimente în această direcţie au început cu încercările de a înregistra modificări în electroencefalograma practicanţilor înainte şi după sesiune. Primele experimente au demonstrat modificări în ritmurile alfa şi theta. Este de menţionat faptul că aceste procese sunt ireversibile, adică, la sfârşitul sesiunii ritmurile de activitate nu dispar complet. Cu cât mai mult omul practică meditaţia, cu atât mai repede şi mai intens aceste procese se activează cu fiecare sesiune ulterioară. Este interesant faptul că în timpul meditaţiei semnalul alfa nu se blochează şi este văzut de fiecare dată ca unul nou.

Ultima schimbare este de o importanţă practică deosebită, deoarece blocarea semnalului repetat este o condiţie directă a sistematizării şi  gândirii abstracte, caracteristice pentru omul modern. Noi percepem lumea şi gândim cu anumite categorii. Fiecare obiect este perceput de către noi, nu ca unul individual, ci numai ca unul dintr-un grup omogen. Un astfel de sistem de gândire este bazat pe percepţia logică şi semnală a lumii. Mergând dincolo de analiză, obişnuită pentru noi, începem să percepem lumea diferit, deschizând mai multe feţe noi. Şi dacă, o renunţare completă a sistemelor logico-simbolice de gândire înseamnă prăbuşirea societăţii socializate, apoi ieşirea periodică din cadrul ei pentru omul modern este ca o gură de aer proaspăt, un fel de oază într-o lume a zerourilor şi cifrelor unu.

 

 

Sursa: chaskor.ru

ABONAȚI-VĂ
Luni, 18 aprilie 2011 17:33
Vizualizări: 2724

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
179
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
277
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
412
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
463