Melodii, pe care timpul nu le schimbă: Hiturile moldovenești ale anilor '60-'90 - un nou concert, aceeași vibrație de emoții și amintiri ©
Generații diferite de artiști au creat o atmosferă incendiară aseară la Teatrul Verde din capitală, unde au răsunat cele mai cunoscute melodii ale estradei moldovenești din trecut. Concertul întitulat «Hiturile moldovenești ale anilor '60-'90», organizat de marele naist, Constantin Moscovici, cu sprijinul DAAC Hermes, a adunat sute de chișinăuieni și oaspeți ai capitalei.
Toți cei veniți la concert au spus la unison că melodiile moldovenești de altă dată sînt parte din viața lor: pentru unii, înseamnă anii tinereții, cînd grijile erau departe și lumea părea infinită, pentru alții – înseamnă copilărie cu toți cei dragi în jur. Iar pentru cei care sînt nevoiți să se afle la mii de kilometri depărtare de casă, aceste piese înseamnă alinarea dorului de țară, notează Noi.md.
«Asta înseamnă o amintire a copilăriei, a tinereței noastre, înseamnă ceea ce este legat de Moldova, de dorul de casă, de plai».
«E dorul de Republica Moldova, noi sîntem parte din diaspora și de fiecare dată cînd avem ocazia să venim acasă, vizităm astfel de evenimente, să ne umplem dorul de casă».
«Este viața noastră, tinerețea noastră, am venit să facem o revedere prin ani».
Asemenea emoții au fost transmise din scena Teatrului Verde de vocile consacrate ale artiștilor, precum: Nelly Ciobanu, Gheorghe Țopa, Ricu Vodă, Vitalie Dani, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Cristofor Aldea-Teodorovici, Aurel Chirtoacă, Aliona Triboi, Victoria Lungu, Lidia Isac, Vladimir Fotescu și legendara Lidia Botezatu cu Radu Dolgan. Artiștii au evoluat, fiind acompaniați de Orhestra Simfonică și de Estradă sub bagheta dirijorului Alexandr Țaliuk.
Interpreții, deși scena nu le este străină de atîția ani, au spus că, de fiecare dată, încărcătura emoțională rămîne cu ei, dar sînt bucuroși să împărtășească aceste emoții cu publicul, cu cei care admiră creațiile nemuritoare, cum ar fi piesele: Romantică; De ce plîng chitarele; Moldovenii cînd se strîng; Primăvara va veni; De-aș avea și multe altele, pe care le readuce în memoria noastră marele naist, organizatorul spectacolului, Constantin Moscovici.
Nelly Ciobanu, interpretă: «Este un spectacol de suflet, în care și noi, artiștii, ne regăsim în multe melodii, pentru că ele fac parte, practic, din noi».
Victoria Lungu, interpretă: «Trebuie să-i mulțumim lui Constantin Moscovici că el se gîndește la la artiștii, care deja au plecat și noi sîntem cei care ducem această tradiție mai departe».
Vitalie Dani, interpret: «Sînt cîntecele, pe care nu le-am auzit de ani buni și sînt melodiile, care au fost și vor rămîne».
Costi Burlacu și Corina Țepeș, interpreți: «Am chemat și copiii în sală să asculte și să cunoască tezaurul nostru».
«Una din piesele, pe care le-am cîntat astăzi «Oglinda clipelor» este scrisă de marele Eugen Doga pe versurile regretatului Grigore Vieru».
Cristofor Aldea-Teodorovici, interpret: «Sînt și bucuros, și emoționat și cu așteptări mari de la emoțiile trăite împreună cu publicul».
Maestrul Constantin Moscovici spune că proiectul Hiturile moldovenești a ajuns deja la a treia ediție și se bucură că poate să realizeze un produs de calitate, care să ofere oamenilor satisfacție și care poate să le răscolească sufletul, găsind acolo și zîmbete, și lacrimi, și revederi, și despărțiri – tot ceea ce înseamnă, pînă la urmă, viața noastră.
Mai mult, spune maestrul, este încîntat și de faptul că ideile sale găsesc ecou nu doar în inimile artiștilor, dar și în ale unor oameni, adevărați patrioți, care prețuiesc adevăratele valori ale culturii noastre. Or, un astfel de om, spune Constantin Moscovici, este și omul de afaceri, un bun prieten de-al său, Vasile Chirtoca.
«Cultura noastră este, într-adevăr, foarte bogată, creațiile compozitorilor noștri nu trebuie uitate. Trebuie să luptăm pentru un produs calitativ și pentru o memorie a tot ceea ce a fost frumos. Îi am în spate, în primul rînd, pe toți interpreții, care evoluează cu mine în scenă, persoanele de la aranjamente, de la sunet, minunata orchestră, dar nu în ultimul rînd este și DAAC Hermes, în frunte cu Vasile Chirtoca, care este un patriot în sensul mare pentru mine al cuvîntului», spune Constantin Moscovici.
Posibilitatea de a pune umărul la realizarea unui proiect atît de frumos și sensibil îl face bucuros, afirmă, la rîndul său, și președintele holdingului DAAC Hermes, Vasile Chirtoca.
«În familia mea, tot timpul se cînta, și eu iubesc cîntecul. Pe vremea cînd încă nu exista internet, a apărut ideea editării unei cărți cu versurile acestor melodii de aur. Ulterior, am editat cartea și cu partituri. Mai tîrziu deja, prin 2017, Constantin Moscovici a venit cu inițiativă nu doar să facem un concert, dar și să scoatem cîteva discuri. Astăzi, deja avem 4 discuri și cîteva concerte. Avem mare bucurie de la faptul că putem face și pentru alții ceva bun», a spus Vasile Chirtoca.
Cei prezenți la concert au avut prilejul să achiziționeze carți cu versurile melodiilor de altădată, dar și CD cu hiturile moldovenești.
Concertul, realizat cu sprijinul DAAC Hermes, DACIA Moldova și Viorica Cosmetic, i-a avut printre partenerii media pe portalul de știri Noi.md și pe site-ul moldovenii.md.