Melodiile lui Mozart … sunt folosite la instalaţii de epurare a apelor uzate în suburbiile Berlinului (+ Video în rusă)
Melodiile lui Mozart ... sunt folosite la instalaţii de epurare a apelor uzate în suburbiile Berlinului (+ Video în rusă)
În cazul dat, sunetele pure ale lui Mozart nu sunt o metaforă. Melodiile marelui austriac sunt folosite... la instalaţii de epurare a apelor uzate în suburbiile Berlinului. Ce se întâmplă cu microbii care ascultă muzica clasica, a clarificat corespondentul NTV Dmitri Pogorjelsky.
"Apa este rece şi murdară, plutesc în ea diferiţi microbi", - a scris poetul. Dar anume aceste organisme, invizibile pentru ochiul liber, de care avea atâta frică Maiakovski, se ocupă cu lucrul util în aerotancuri imense. Ca, şi la orice altă staţie de epurare.
La una dintre ele, în suburbiile Berlinului, se petrece un experiment promiţător, privind sporirea productivităţii microorganismelor cu ajutorul clasicii mondiale. Cilindri oranje - boxe muzicale. Însă, stînd la marginea rezervorului muzica nu se aude.
Detlef Dalihov, muncitor la staţia de epurare: "Boxele sunt create special. Sunetul este orientat în jos şi penetrează prin grosimea apei. Muzica nu este destinată pentru plăcerea noastră, ci pentru aceste animale. Asta e idea”.
Concertul nu este la cerere. Repertoriul ales este foarte rafinat, şi nu pur şi simplu. Se pare, că nu numai oamenii au gust şi preferinţe muzicale. După cum afirmă savanţii, microbii în staţia de epurare preferă nu pur şi simplu Mozart, dar anume, opera "Flautul fermecat". Însă microbii nu aud. Şi de ce Mozart? De ce "Flautul fermecat"?
Anton Stucki, om de ştiinţă şi om de afaceri: "Ritmurile universale, cosmice, armonia şi frecvenţa sunetelor ale "Flautului fermecat" au un impact asupra oricărui organism. Nu este cazul de place sau displace. La aceste sunete şi frecvenţe reacţionează celulele vii, deci şi microbii. În ei încep anumite fluctuaţii, se eliberează energie, îmbunătăţind astfel procesul de reciclare.
Potrivit Stucki, este posibil, că un efect benefic asupra productivităţii microbilor îl au şi alţi compozitori. Dar Mozart, la sigur.
Cu toate acestea, mulţi oameni de ştiinţă, au îndoieli. Nu în Mozart şi în microbi, ci în corelaţia lor.
Heribert Ţipionka, Institutul de Biologie Marină: "Adăugaţi mai mult oxigen în instalaţie, includeţi muzica pentru muncitorii staţiei de epurare, aceştea vor fi fericiţi - şi procesul va merge mai activ. Mozart este des folosit pentru astfel de experimente.
De fapt, se presupune, că şi plantele ar fi crescut mai rapid cu muzica lui, şi vacile ar fi dat mai mult lapte. Însă, influenţa operelor compozitorului asupra organismelor vii încă nu este dovedită de ştiinţă. Totuşi, se contează pe faptul, că cu muzică microbii vor lucra a la Stahanov.