Merele previn formarea cheagurilor de singe
Merele, ceapa, portocalele şi ceaiul verde sau negru sînt produse apte să contribuie la prevenirea formării cheagurilor de sînge, datorită conţinutului mare de rutin, un flavonoid din clasa flavonoli glicosidici alcătuit din flavonolul Quercetin şi Rutinoza (o dizaharidă), susţine o echipă de cercetători de la Harvard Medical School (Massachusetts), transmite Med Daily.
Rutinul, au descoperit cercetătorii, ajută la blocarea enzimelor potenţiale nocive, implicate în formarea cheagurilor de sînge.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au testat capacitatea a circa 500 de substanţe chimice diferite, inclusiv rutinul, de a bloca enzima PDI (protein disulfid isomerase). Dintre toate acestea, rutinul s-a dovedit cel mai eficient, constatîndu-se că reduce riscul de formare a cheagurilor de sînge în artere şi vene.
Sursa: noi.md