Merii primogenituri din Jungar Alatau au milioane de ani!
În 2006 oamenii de știință ruși au finalizat analiza ADN-ului la 2500 de meri și au ajuns la concluzie că strămoșul tuturor merilor pe pământ este mărul " Siverski", care crește pe teritoriul Kazahstanului modern, în zonele muntoase din nordul și vestul Tien Shan.
Cercetătorii susțin că merii crescuți din semințe pierd aproximativ 80 % din proprietățile lor, însă omul de știință și regizorul francez, Catherine Pech, care a filmat în Kazahstan pelicula "Mărul de la grădinile Eden până la OMG", a remarcat următoarele :
- Merii pădureți nu se tem de schimbări de temperatură în intervalul -40 - +40. Copacii ajung la 30 de metri în înălțime, și am văzut niște arbori uriași, la vârsta de 130 ani, merii cultivați nu sunt capabili de așa ceva. Aceste soiuri "sălbatice" au supraviețuit dezastrelor naturale, invaziilor de dăunători și ne pot ajuta la îmbunătățirea soiurilor existente.
Merii sunt parcă ființe vii ce nu seamănă unul cu altul. "Soiuri sălbatice" variază în formă, mărime și gust. Unii seamănă cu struguri, altele – cu căpșuni. Îmi plac fructe sub formă de "pentagon" și cu gustul de rodie . Djangaliev le-a numit "Catherine" . Fotografia: Ellen Bosi a savurat mărul "Askar" cu un gust de roză.
Doctor în științe biologice, profesor, om de știință emerit, Aimak Djangaliev:
- Conservarea speciilor sălbatice de mere nu este doar de importanță națională, dar de asemenea o chestiune de agro-biodiversitate la nivel mondial. Merii sălbatici au evoluat timp de milenii în condiții complexe de munte și reprezintă o mare valoare ca material primar.
Poate merele de întinerire din basmele rusești, sunt cele pădurețe?