ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mesteacănul – arborele frumuseții
 

Prin aspectul său luminos şi frunzele sale delicate, mesteacănul întruchipează primăvara mai bine decât oricare alt copac. Usor, suplu şi totuşi rezistent, mesteacănul reprezintă tinereţea şi energia.

Conţinut valoros

Între mai şi iunie mesteacănul se află în cea mai vitală etapă de creştere. În această perioadă frunzele sale conţin substanţe deosebit de valoroase. Un exemplu sunt flavonidele, care ajută organismul la protecţia celulară şi la slăbit. Conţinutul ridicat de vitamina C stimulează arderile de grăsimi din organism.

Cum acţionează mesteacănul

Preparatele din frunzele de mesteacăn au un efect purificator, stimulând activităţile metabolice ale organismului. Din frunzele de mesteacăn se extrage un ulei valoros.

Venerat ca şi metodă de înfrumuseţare

În antichitate germanii beau sucul de mesteacăn ca pe o licoare dătătoare de frumuseţe şi putere. Triburile nordice şi slave preparau mied de mesteacăn şi beau vin fiert de mesteacăn. Cu suc de mesteacăn tratau febra şi bolile gastrice, iar bolile pielii şi rănile cu apă de frunze de mesteacăn. Deasemenea, acţiunea dietetică a sucului de mesteacăn era utilizată în Europa de nord şi Rusia pentru scăderea în greutate. Aceasta se realiza în aşa-numita „cură de primăvară“.

În trecut, fetele aduceau ofrande la rădăcina mestecenilor și le cereau implinirea unei dorințe, de regula de natură sentimentală. Existența unei păduri de mesteceni arată că în solul respectiv se găsește și o mare cantitate de argint. În plus, însuși mesteacănul are o strălucitoare culoare argintie, betulina din scoarța sa făcându-l, practic, să strălucească de la distanță.

Un mesteacăn cultivat în grădina casei protejează zona de microbi. Acest lucru s-a demonstrat și în perioadele cu epidemii de holeră sau ciumă, când gospodăriile în care se găseau mesteceni au fost ocolite de dezastruoasele molime. Mesteacănul permite o întărire a rezistenței organismului la apropierea bolilor și acționează deopotriva asupra psihicului uman, întarind voința persoanei în cauză.         

Pentru a crește imunitatea organismului e suficient să aveți în camera de culcare un săculeț cu frunze mărunțite de mesteacăn. Înainte de culcare deschideți gura săculețului și lăsați așa peste noapte. Dimineața, imediat cum vă ridicați din pat, închideți săculețul, pentru ca energiile frunzelor să nu fie perturbate de energiile zilei.

 

Sursa: weleda.com.ro

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
281
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
249
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
336
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
263