ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete

Un grup de planetologi a raportat rezultatele studiului fragmentului de andezit acondritic Erg Chech 002 (sau EC 002), descoperit în Sahara. Oamenii de știință au analizat vârsta, structura, compoziția fazică și mineralogică a meteoritului folosind microscopie optică, microscopie electronică de scanare și autoemisie, spectrometrie de raze X cu dispersie de energie, spectrometrie de emisie optică cu plasmă cuplată inductiv și microsondă ionică.

EC 002 este o rocă verde, cu o porozitate scăzută (8% din volumul total), dimensiunea granulelor meteoritului fiind cuprinsă între 1 și 1,5 milimetri. Este compus în proporție de 45% din feldspat albitic plăcut (plagioclaz și, posibil, anortoclaz), care conține incluziuni de feldspat potasic, în proporție de 38% din piroxen anhidru și în proporție de 5% din minerale de dioxid de siliciu (cristobalit și tridimit).

Analiza meteoritului a arătat că avem de-a face cu cea mai veche rocă magmatică, având o vârstă de 4,565 miliarde de ani. Se presupune că corpul părinte al meteoritului s-a format prin acreție la 1,5 milioane de ani după formarea incluziunilor bogate în calciu și aluminiu (CAI), considerate a fi printre primele obiecte formate în sistemul solar. Meteoritul s-a format la suprafața sau aproape de suprafața corpului părinte, fiind astfel un fragment din scoarța magmatică a unei protoplanete antice, ulterior distrusă. Studierea în continuare a EC 002 și a meteoriților similari poate oferi informații valoroase despre procesele de formare a planetelor stâncoase, precum Pământul.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 11 iulie 2024 14:00
Vizualizări: 768

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
116
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
199
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
192
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
240