Metropolele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate
Urbanizarea rapidă va crea probleme semnificative de sănătate în rîndul populației, dacă în planificarea și dezvoltarea orașelor nu vor fi incluse măsuri de combatere a poluării aerului, avertizează oamenii de știință într-un raport din luna trecută de la Beijing.
Studiul a fost realizat de către Organizația Meteorologică Mondială, cu sediul în Geneva, Elveția, precum și Organizația Internațională pentru Studiul chimic al atmosferei Pământului din statul Colorado, Statele Unite ale Americii. Experții sunt surprinşi de ritmul de creștere a metropolelor - zonelor metropolitane cu o populație de peste 10 milioane de oameni - în țările în curs de dezvoltare.
În lume, există 23 de metropole, în timp ce cu doar 60 ani în urmă au fost două. Mai mult de jumătate din populație trăiește acum în orașe. Este de așteptat, ca pînă în 2050, populația urbană se va dubla, iar proporția numerică va crește de la 30% la 70% . După cum notează savanţii, aproape jumătate din această creștere se datorează ţărilor în curs de dezvoltare.
În zonele metropolitane sunt mai multe oportunități de muncă, educație și cartiere rezidențiale dens populate, bine planificate, ce reduc nevoia de dezvoltare a terenurilor noi și totodată, utilizează eficient energia.
"Dar, mai multe oraşe din țările în curs de dezvoltare se extind rapid, planificarea este slabă și măsurile de reducere a emisiilor nocive practic nu sunt aplicate - a declarat Zhu Tong, savant și expert în domeniul științelor atmosferice la Universitatea Peking. - Acest lucru are consecințe grave pentru mediul înconjurător și sănătatea publică".
Mai mult de jumătate dintre cele mai poluate orașe din lume sunt în Asia și poluarea aerului anual contribuie la o jumătate de milion de decese, potrivit unui studiu recent al Băncii Asiatice de Dezvoltare. Mai mult de două treimi din orașele asiatice (comparativ cu o cincime în restul lumii) nu aderă la standardele UE privind calitatea aerului în ceea ce privește anumiți poluanți.
"O parte a problemei constă în ritmul de dezvoltare", - a declarat Zhu Tong. Populația urbană din China, a crescut aproape de cinci ori din 1950, ceea ce a dus la un salt în consumul de energie și o creștere a numărului de mașini pe drumuri și s-au format, de asemenea, astfel de focare de poluare ca aşa-numitul smog din Beijing".
În Beijing, nivelul de poluanți atmosferici asociat cu maladiile respiratorii şi cardiace este în continuă creștere. Pe parcursul ultimelor trei decenii, concentrația de ozon la nivelul solului a crescut de șase ori, iar nivelul actual depăşeşte de două ori standardele stabilite de către Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.
Concentrația particulelor tari, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, în atmosfera de la Beijing, de obicei, variază între 100 - 150 micrograme pe un metru cub, este de 6-10 ori mai mult decât indică standardul stabilit de Agenție. Oamenii de ştiinţă sunt siguri că impactul acestor concentrații este monstruos. Se estimează că mortalitatea în orașe se ridică cu 1% la fiecare creștere a particulelor tari de 10 micrograme pe un metru cub.
În luna februarie, Consiliul de Stat din China, a intocmit legea care vizează limitarea nivelurilor de creștere a particulelor tari, precum și altor emisii. Standardele care ar trebui să fie introduse în 2016, coincid, iar în unele momente și depăşesc normele din Statele Unite sau Uniunea Europeană. Acest pas este o continuare a cerințelor impuse în 1996, care au ajutat la o reducere semnificativă a emisiilor de substanţe, cum ar fi dioxidul de sulf, monoxidul de carbon. Aceste cerințe au stabilit norme de emisie pentru autovehicule și au încurajat utilizarea gazelor naturale și a cărbunilor, cu un conținut redus de sulf.
"Pentru a pune în aplicare noile norme, în special,în ceea ce privește ozonul sau particule tari, este necesară o nouă abordare a acțiunilor strategice de reducere a emisiilor", - a declarat Shao Ming, un alt om de știință și un expert în domeniul științelor atmosferice la Universitatea Peking. Spre deosebire de monoxidul de gaze, sulf și carbon, care intră direct din atmosfera din sursele lor, ozonul şi particule tari sunt poluanți secundari, formaţi prin reacții chimice între un număr de diferiţi precursori. Acest lucru înseamnă că trebuie să efectuăm o verificare mult mai serioasă, decât să ne concentrăm asupra doar câţiva precursori", - spune expertul.
În Beijing, a fost introdus cel mai strict control al emisiilor din China, dar o mare parte din poluanţi provin din regiunile înconjurătoare, a declarat Zhu Tong. De exemplu, în timpul Jocurilor Olimpice 2008 de la Beijing, masele de aer parvenite din sud, puteau să formeze concentrațiile maxime de ozon în oraș. "Calitatea aerului din Beijing nu se va îmbunătăți în mod semnificativ până când măsurile existente nu vor depăși barierele administrative", - spune Zhu Tong.
Metodologia din Beijing ar trebui să fie utilizată și în alte orașe mari din lume în curs de dezvoltare, altfel zonele metropolitane vor deveni principala sursă de poluare la nivel mondial. Metodele de soluţionare a problemelor legate de urbanizarea rapidă, alese de guverne, vor determina calitatea vieții în viitor.
Sursa: facepla.net