Mexicul va interzice becurile incandescente în 2014
Mexicul va interzice becurile incandescente în 2014
În cadrul conferinţei privind schimbările climaterice din Cancun, preşedintele Mexicului, Felipe Calderon, a prezentat un nou program de economisire a energiei. Conform planurilor guvernului mexican, până în 2014, deja se planifică abandonarea completă a ţării la utilizarea becurilor incandescente tradiţionale. În locul lor, vor fi utilizate lămpi cu LED-uri mai avansate şi cele fluorescente.
Proiectul prevede eliminarea treptată de pe piaţa internă şi din procesul de producere al becurilor incandescente de toate capacităţile. Începând cu 2011, în Mexic vor fi interzise pentru vânzare şi exploatare lămpile de 100 de waţi, iar din 2012 - de 75 de waţi, iar din 2013 - lămpile de 40 şi 60 de waţi.
Din prima zi a noului an 2014, toate becurile cu incandescenţă vor fi „în afara legii”. Desigur, interdicţia va fi impusă numai pentru producerea "becurilor lui Ilici", care, deşi diferă prin simplitatea lor, au o eficienţă foarte scăzută. Şi utilizarea lămpilor cu incandescenţă, "rămase" după finalizarea fabricării lor, nu va fi interzisă.
Lămpile moderne de economisire a energiei, în ciuda multor avantaje, au încă un preţ destul de mare, şi este firesc că multe familii din Mexic, pur şi simplu, nu îşi pot permite acest "lux".
De aceea preşedintele Mexicului, fiind bine informat de bunăstarea poporului său, a promis că, în conformitate cu programul adoptat, fiecare familie se poate aştepta să primească gratuit 4 becuri "eficiente".
Aceasta este o veste bună pentru locuitorii din Mexic, dar în general, economiştii au calculat că după trecerea la lămpile de economisire a energiei, ţara, va economisi 2,5 milioane de barili de petrol pe an sau 1,3 miliarde de dolari. În plus, reducerea consumului de acelaşi petrol, care astăzi se utilizează pentru generarea energiei electrice, va permite să micşoreze emisii anuale de gaze cu efect de seră cu 780 000 de tone.
Până când, Mexicul planifică să treacă la tehnologii energetice mai eficiente, în Uniunea Europeană funcţionează deja un program similar, care a demarat în septembrie 2009 . Acesta prevede, de asemenea, eliminarea treptată a becurilor convenţionale de lumină în favoarea lămpilor fluorescente şi surse de lumină LED. În ţările UE până de curând a fost în vigoare interdicţia privind utilizarea becurilor incandescente cu o putere mai mare de 100 de waţi.
Din septembrie 2010, a fost introdusă o interdicţie cu privire la producerea, achiziţionarea şi importul lămpilor cu incandescenţă cu o putere mai mare de 75 de waţi. Iar începând cu 2012, ţările Uniunii Europene planifică să reducă şi mai mult puterea becurilor cu incandescenţă, permise în procesul de producţie.
O respingere totală a lămpilor tradiţionale UE intenţionează să efectueze în 2016.