ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Michelle Oden: «Pentru a naşte, femeia are nevoie de un loc retras» Şi de o moaşă tăcutăMichelle Oden: "Pentru a naşte, femeia are nevoie de un loc retras"
Şi de o moaşă tăcută

 

Michelle Oden – medic obstetrician cu renume mondial. Anume el a fost acel, care în anii 1970 a introdus în practica obstetrică bazine şi camere cu o atmosferă familiară, care au devenit normă în obstetrica clinică modernă de Vest. Fondatorul Centrului de cercetare ştiinţifică primară (Londra). Autor al 12 cărţi, traduse în peste 20 de limbi.

Am reuşit să vorbesc cu domnul Oden la o conferinţa internaţională “Moaşe Azi”(Midwifery Today) organizată de revista Midwifery Today (SUA) şi “Copilul de acasă”( Домашний ребенок), Rusia.

În secolul XX omenirea a făcut o mare descoperire. Am descoperit că nou-născutul are nevoie de mamă. De ce nu am ştiut acest lucru înainte? Anterior mama şi copilul erau separaţi imediat după naştere. În toate culturile suprimau instinctul agresiv matern de protejare a copilului – luaţi puiul de la o gorilă şi veţi vedea ce se va întâmpla. Anume acest instinct a fost suprimat de mai mulţi ani.

Aborigenii din Australia afumau nou-născuţii. În alte locuri le scăldau, ocazional în apă rece,  le spălau de la grăsime, tăiau imediat cordonul ombilical. Se pare, că copilul trebuie să fie îndepărtat de la mama lui imediat şi altcineva va avea grijă de el. Se presupunea, că copilul are nevoie de îngrijire din partea unui străin.

Apoi savanţii au descoperit că la mamifere există o scurtă perioadă după naştere - o perioadă care nu se va repeta niciodată şi care este foarte importantă pentru  stabilirea unei comunicaţii între mama şi copilul. Şi au început să examineze acest fapt la oameni. Şi au descoperit că, în condiţii ideale, corpul copilului ar trebui să fie populat de microorganismele mamei. 50 de ani în urmă nu au ştiut, iar acum, brusc, şi-au dat seama că nou-născutul are nevoie de mamă.

Această descoperire a respins 1000 de ani de credinţă şi a dus la opinia privind întreţinerea comună a mamei şi a copilului. Anterior, acest lucru nu putea fi închipuit.
Am înţeles că, copilul are nevoie de mama lui, dar, de asemenea, imediat am adăugat aici şi pe tatăl lui şi am început să spunem că copilul are nevoie de părinţii lui, la plural.

 Acum a apărut o epidemie nouă – video la naştere. În sală sunt o mulţime de oameni, inclusiv şi operatorul. Şi acest fapt se numeşte naştere naturală, pur şi simplu, pentru că se întâmplă la domiciliu, dar este absolut nefiresc!  Se pare, că o femeie nu poate naşte ea înseşi, deoarece nu are energie să facă acest lucru. Şi se dovedeşte că, mişcarea pentru naşterea naturală, de fapt, optează pentru contrariul.

Principiul de bază al muncii mele - este crearea şi menţinerea unui spaţiu inconjurător cald şi confortabil, precum şi conservarea căldurii şi mişcării  în interiorul femeii.

Avem nevoie de puterea de fiziologie pentru a examina determinarea noastră de cultură şi a dezvălui neajunsurile acesteia. Întrebarea este, ce sunt nevoile femeilor. Aceasta nu este o chestiune de principiu, cel mai important: ca o femeie să se simtă în siguranţă.

De regulă, femeile se simt ele înşeşi într-un loc liniştit, izolat. Dacă este posibil, ca în jurul lor să fie cât mai puţini oameni. Şi este nevoie doar de o moaşă - dacă alegeţi moaşa, apoi alegeţi una, care vorbeşte mai puţin. Deşi ştiu câteva femei contemporane, care, pentru a se simţi în siguranţă, au nevoie de sunetul de dispozitive electronice, şi se simt cel mai bine în maternitate sau la spital. Nimeni nu poate spune ce este mai bine pentru dvs. personal.

Interviu pregatit de Maria Rusakova

Sursă

Duminică, 22 august 2010
Vizualizări: 1854

Citiţi de asemenea

Probabil că toată lumea a auzit despre grîul încolțit. Într-o zi de germinare în apă, puterea vitală a grîului crește ...
67
De ce acest lucru a fost păstrat secret atît de mult timp?Numeroase studii au demonstrat că lămîia are proprietăți ant...
61
Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
223
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
318