ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mineral perovskit va revoluționa energia solară




 

Renunțarea la siliciu în favoarea mineralului perovskit va reduce costurile producției de energie electrică generată de panouri solare. Deși noi celule fotovoltaice vor fi mai puțin eficiente, această inovație va face energia solară mai accesibilă, - asigură experții din industrie.

Perovskit sau titanat de calciu a fost găsit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în Munții Ural și este numit în onoarea lui Conte Lev Alekseevici Perovski, om de stat proeminent, erou de Război pentru Apărarea Patriei din 1812 și mare amator de minerale. Titanat de calciu a fost utilizat pentru prima data ca o componentă a fotocelulei abia în 2009, atunci oamenii de știință au reușit să obțină o eficiență relativ scăzută de conversie a energiei - doar 3,5 % .

Cu toate acestea, progresele recente, în special înlocuirea electrolitului lichid cu cel tare, care anterior a dizolvat perovskit, făcând celula fotovoltaică extrem de fragilă și de scurtă durată, a permis să crească eficiența până la 15% . Potrivit inginerilor de frunte, proiectarea simplă - câteva substraturi subțiri conductive, dintre care unul este acoperit cu un pigment special, precum și eficiența promisă de 25 % , ar putea revoluționa domeniul energiei regenerabile.

" Principalul avantaj al noilor celule solare nu este atât de mult eficiență, cât faptul că materialul este al naibii de ieftin, - spune profesorul Michael Gratzel din EPFL
(Ecole Polytechnique Federale de Lausanne). - Baterii pe bază de perovskit, în care nu este siliciu, pot face energia solară cu adevărat de masă".

Michael Gratzel este inventatorul unei variante de panouri solare - celule fotoelectrochimice (celule Gratzel) . El poate fi considerat un susținător al producătorilor ai căror dezvoltările se concentrează nu atât de mult pe îmbunătățirea eficienței, cât pe reducerea costurilor materialelor pentru fabricarea celulelor solare.

Cu toate acestea, astăzi Gratzel este susținut și de reprezentanți ai industriei, care luptă pentru eficiența, indiferent de cost .

"Panouri fără siliciu sunt atât de eficiente și ușoare de produs, că pot spune cu certitudine că ele sunt viitorul industriei solare", - spune profesorul Martin Green, de la Universitatea din New South Wales, pionier în domeniul energiei solare.

Potrivit estimărilor preliminare, folosirea panourilor solare pe bază de perovskit va reduce costul unui kilowatt de energie de șapte ori, ce promite mari perspective pentru dezvoltarea energiei regenerabile curate.
 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 26 ianuarie 2014 12:44
Vizualizări: 4289

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
73
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
51
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
116
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99