ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Moldova
 

 

Savanţii francezi au făcut public adevărul şocant despre produsele modificate genetic, care în ultimii ani au umplut rafturile magazinelor din Europa. S-au confirmat cele mai serioase presupuneri privind porumbul modificat genetic, care provoacă cancerul.

 

Pe parcursul a doi ani, savanţii au hrănit şobolanii cu porumb modificat genetic din SUA. Studiile au arătat că 83% din rozătoare au tumori maligne. Cu cît mai mare era ponderea produselor modificate genetic în hrana şobolanilor, cu atît mai rapid se dezvoltau tumorile.

În timp ce rezultatele studiilor au şocat UE, responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a Moldovei afirmă că pe piaţa autohtonă nu sunt alimente modificate genetic.

„Încă în 2003, a fost adoptată Legea cu privire la securitatea biodiversităţii, potrivit căreia pe teritoriul republicii este interzisă cultivarea produselor transgenetice, dar şi importul acestora. Serviciul Vamal şi Inspectoratul pentru control fitosanitar şi semincer monitorizează strict respectarea acesteor norme. La moment, informaţii despre cultivarea sau importul porumbului modificat genetic nu au parvenit”, au asigurat responsabilii de la MAIA.

Totodată, potrivit datelor MAIA, Republica Moldova importă porumb în special din ţările UE – Ungaria, România, Franţa, Slovacia, dar şi din Ucraina.

După cum a comunicat pentru Noi.md şeful Direcţiei producerii ecologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Iurie Seneca, în SUA, America Latină, iar în ultimii ani în India şi China, circa 90% din porumbul cultivat este modificat genetic. În ultimul timp, porumbul a devenit vulnerabil la viermii diabrotici, care afectează seminţele, din care cauză a fost modificată genetic ca să devină mai rezistent la aceşti paraziţi.

 

 

Sursa: noi.md

 

Miercuri, 26 septembrie 2012
Vizualizări: 2067

Citiţi de asemenea

Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
188
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
284
Există un obicei foarte bun...Un obicei vechi de mulți uitat...Obiceiul de a începe ziua cu contemplarea frumuseții...De...
300
Atracția pentru dulciuri o are majoritatea oamenilor. Dar cît de inofensiv este zahărul? Majoritatea dintre noi consum...
375