ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ministerul fericirii
Ministerul  fericirii, a fost stabilit de Guvernul din Bhutan, care a considerat absurd să se bazeze pe indicatorii financiari (PIB) ce ţine  de  nivelul de prosperitate al țării.
Guvernarea Bhutan-ului  se concentrează pe indicatorul "Indicele Fericirii Naționale ” Gross National Happiness (Fericirea Intern Brută).
Indicele național Fericirea este văzut ca un element cheie în dezvoltarea economiei a Regatului Bhutan, care ar fi în concordanță cu valorile spirituale budiste.
Ministerul  fericirii a organizat mai multe conferințe internaționale, la care au fost invitați mulți economiști occidentali (inclusiv laureaţi ai premiului Nobel în economie), în scopul de a dezvolta metode de calcul a Indicelui Naţional al Fericirii, bazat pe o combinație dintre situația economică din țară și viața de satisfacție a populației.

Bhutan-ul  păstrează cu atenție tradițiile sale culturale vechi de secole. Cum ar fi una dintre legi  ce obligă locuitorii   Bhutan-ului să poarte haine tradiționale.
În acest stat sunt impuse restricţii pentru turism  și alpinism. Vize scumpe care nu pot fi prelungite, spre exemplu o viză pe 2 săptămâni  costă 100 de dolari. Oricare călătorie în afara capitalei are loc doar în grupuri organizate, cu un ghid oficial.
Până la sfârșitul secolului XX în țară a fost interzisă televiziunea, în 1999  Bhutan-ul a devenit ultima țară din lume, care a început difuzarea  unui post tv  oficial.
În Bhutan, practic lipsește corupția. În clasamentul  Transparency International în 2006 Bhutan-ul ocupa locul 32 în lume  la nivelul corupție, fiind surclasată  în Asia de Singapore, Hong Kong, Macao și Emiratele Arabe Unite.
Regele din Bhutan, Jigme Khesar Namgyal Wangchuck  este cel mai tînăr monarh din lume, (născut 1980)  fiind foarte popular în țara sa și în străinătate. În toată Asia, și nu numai, începînd cu India şi terminînd cu Indonezia există cluburi de fane a tânărului rege, broșuri și postere dedicate lui sunt vândute peste tot.

Nunta regelui a ridicat "indicele de fericire"  cu câteva puncte.
Maiestatea Sa se luptă pentru sănătatea cetățenilor săi,  Bhutan-ul a fost singura țară din lume, pe tot teritoriul  căreia  a fost  interzis fumatul.
Guvernul se îngrijește în mod activ cu privire la mediul înconjurător, jumătate din teritoriul Bhutan-ului  este  declarat parc național în care se  interzice  vînătoarea,
din  acest motiv, dezvoltarea  industriei  nu este inclusă în planurile autorităților din Bhutan.

Bhutan-ul este o țară agrară. Pentru mai mult de 80% din populaţie, agricultura și silvicultura este principala sursă de venit.
În  Regat  practic nu există mari întreprinderi industriale. Există mai multe de prelucrare a lemnului și de produse alimentare.
Prima penetrare a globalizării  este fabrica de imbuteliere  Coca-Cola.
Principalul produs de export este orezul eco, fructele,  energia electrică este produsă de hidrocentrale.

(în imagine regele Buthan-ului cu soţia sa)

Министерство Счастья

Marţi, 19 noiembrie 2013
Vizualizări: 2823

Citiţi de asemenea

Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Vas...
66
Ayurveda învață metode foarte exacte de detectare a unui proces dureros înainte de apariția oricăror semne externe ale b...
196
Iahtul electric SolarImpact cu o lungime de 24 m este un concept creat pentru a fi drept primul iaht oceanic de acest ge...
86
Președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirt...
88