Ministerul Sănătăţii nu are nimic împotriva naşterii la domiciliu
Ministerul Sănătăţii nu are nimic împotriva naşterii la domiciliu
Într-un interviu ziarului "MK", Directorul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Socială din Rusia, Valentina Şârokova, vorbind despre modernizarea serviciilor de maternitate, promite că modernizarea viitoare a sistemului obstetric va stabili standarde noi, care ar trebui să lipsească femeile de rânduri în cadrul consultaţiilor feminine, de analize nesfârşite pentru plată şi făgăduieşte că analgezii şi stimularea naşterii se vor efectua strict conform indicelor testării medicale, şi subliniază că naşterea la domiciliu în Rusia nu este interzisă:
- În rezultatul modernizării naşterea cu participarea partenerilor va deveni un lucru obişnuit?
- Să sperăm că acest lucru se va petrece! Cum s-a dovedit, prezenţa unui soţ iubitor ajută femeilor să îndure naşterea mai uşor. Dar cel mai important, bărbatul, care a văzut copilul în primele minute de viaţă şi l-a luat în braţe, are o atitudine complet diferită faţă de el. Potrivit statisticilor, aceste familii rareori divorţează. După intrarea în vigoare a noii legi privind protecţia sănătăţii cetăţenilor, care stipulează clar că prezenţa tatălui este permisă, şi pe o bază gratuită. Dar trebuie de avut în vedere faptul că, nu fiecare spital dispune de o sală individuală de naştere. Dacă în aceeaşi încăpere laolaltă dau naştere 4 femei, este puţin probabil că prezenţa unuia dintre bărbaţi va bucura toată lumea. Şi nu putem să nu luăm în considerare opiniile celorlalte femei.
- Vor propune femeilor din Rusia să nască în apă?
- Naşterea alternativă, la sigur, va intra în practică. Dar, mai întâi de toate, aici sunt luate în considerare tradiţiile naţionale. Standardele vor prescrie metodele alternative de naştere, dar nu fiecare spital va fi capabil să le aplice. Cât priveşte naşterea în apă, deocamdată comunitatea ştiinţifică nu aprobă acest lucru.
- Şi naşterea la domiciliu?
- Nu există o interdicţie oficială. Pur şi simplu despre aceasta nu se spune nici într-un act normativ. Nimeni nu este împotriva, însă este nevoie de a construi un sistem, conform căruia femeia ar putea chema acasă un medic, o moaşă, care ar putea crea condiţii pentru o naştere normală. Dar rămâne în continuare un risc mare pentru femei cu patologii, care poate avea o evoluţie letală. De aceea atitudinea faţă de naşterea la domiciliu este prudentă.
- Durata de şedere în maternitate se va reduce?
- În toată lumea termenele de şedere a femeii în maternitate sunt mici. În Canada, de exemplu, o zi şi o noapte, în Israel - 2 zile. Şi numai la noi în unele maternităţi deţin femeia în medie 7 zile. Noi dorim să reducem acest timp până la 4 zile. Este o metodă eficientă de prevenire a infecţiilor înterspitale, de la care, de altfel, nu sunt protejate şi spitalele occidentale (în Germania a fost un focar de infecţie printre sugari).
Sursa: domrebenok.ru