Minsk. Muzeul de bolovani (Foto + Video)
Oraşul Minsk, nu reprezintă doar clădiri cu multe etaje care se înălţă tot mai sus, bulevarde cu trasee de mare viteză, orăşeni în veşnică grabă şi oaspeţii capitalei. În Minsk, există locuri cu o energie specială, în care timpul îşi oprește cursa sa și dispare dorinţa de a alerga oriunde, iar cuvintele își pierd sensul lor. Pur şi simplu, stai în tăcere, te uiţi şi simţi viaţa aşa cum este ea cu adevărat.
Unul dintre aceste locuri este Muzeul de bolovani, situat într-o zonă rezidențială, Urucie, care nu este cea mai populară printre turişti, poate doar din cauza că nu este „reclamată”. Aici se plimbă rezidenţii din casele din apropiere, deseori cu cîini, se întâlnesc îndrăgostiţii, se adună companii de tineret ... Probabil, locuitorii din Urucie, tratează acest muzeu unic, ca o insulă verde din apropierea casei lor. Dar, mulţi dintre vizitatorii oraşului care au fost acolo, afirmă că aici există o energie speciala, un fel de "loc al puterii".
Şi acest lucru nu este întâmplător. Muzeul de bolovani arată ca o expoziție cu adevărat unică, care nu are analoagii în lume. Esenţa colecţiei constă în pietrele gigantice, aduse aici din întreaga țară și plasate în așa fel, încât ele formează harta Republicii Belarus, cu hotare și orașe. Aceşti bolovani au fost daţi belarușilor în "moștenire" de ghețarul, care acoperea cea mai mare parte a teritoriului țării cu milioane de ani în urmă. Multe dintre aceste pietre au fost obiecte de cult al strămoșilor noștri. De exemplu, un bolovan din colecție a fost centrul unui templu păgân, situat anterior în orașul Minsk, pînă în 1927. Se consideră că el avea puteri miraculoase și la el veneau femeile care sufereau de infertilitate. Însă puterea nouă nu avea nevoie de minuni şi templul a fost distrus, iar izvorul vindecător, situat alături, a fost astupat cu pământ. Cînd în anii 80 au început să formeze Muzeul de bolovani, piatra a fost mutată în Urucie. Am vrut s-o găsesc, dar nu am reuşit s-o recunosc.
Însă locul este într-adevăr minunat. Un adevărat Stonehenge din Belarus!
Autor: Irina Poliakova
Sursa: monnamira.blogspot.com, youtube.com